2024. február 27 , kedd - Ákos, Bátor

Danilo Pérez & Szabó Dániel: Pianorama

Danilo és Dani: két kiváló zongorista-zeneszerző, akik már több ízben léptek a Müpa színpadaira. Danilo Pérez kétszer járt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Wayne Shorter Quartet tagjaként. Szabó Dániel itthoni és nemzetközi trióival is bemutatkozott a Fesztivál Színházban, legutóbb pedig Chick Corea Concerto for Triójának egyik tételét is hallhattuk előadásában. Egykor mester és tanítványa, ma már két briliáns előadóművész mutatja meg, milyen látképet tudnak elénk tárni két zongorán.

Közös történetük Bostonban kezdődött, amikor Szabó Dániel a New England Conservatory of Music hallgatója volt. Míg Bob Brookmeyer zeneszerzésre és hangszerelésre tanította, Danilo Pérez a zongorajátékát volt hivatott csiszolni.

Pérez így emlékszik erre az időre: „Dániel játékának intenzitása és pontossága felvetette bennem a kérdést, vajon mit tudnék neki tanítani. Emlékszem, mondtam is, hogy nincs szüksége az útmutatásaimra. Ő azt felelte: »Maestro, egy sereg dolgot tudna tanítani nekem! Felejthetetlen volt a vele való közös munka… Ma már barátok vagyunk, és megtiszteltetés számomra, hogy együtt játszhatok vele a Müpában.”

Pérez, aki Panamából származik (szülőhazája ott rejlik a PiANorAMA címben is!), a latin zenei elemek mellett az afrikai zenekultúrák, a bebop és a nyugati klasszikus zenei hagyományok jellemzőit is előszeretettel vegyíti játékában, szerzeményeiben. Hírnevét még Paquito D’Rivera és Dizzy Gillespie mellett alapozta meg a nyolcvanas években, majd a jazz élvonalának számos képviselőjével dolgozott Arturo Sandovaltól Wynton Marsalisig. A zenekar megalakulásától, 2002 óta a Wayne Shorter Quartet tagjaként szerzett elismeréseket. „Danilo segített megérteni, miben áll a jazz fantasztikus ereje, ami elősegíti a kommunikációt, a kapcsolódást másokhoz ” – mesélte Szabó Dani pályatársáról.

  • 2023. december 5. kedd
  • 20:00 — 22:00
  • Fesztivál Színház