2020. január 20 , hétfő - Sebestyén

Összeáll a Daimler a kínaiakkal

Fotó: Pixabay

A Daimler és az egyik legnagyobb kínai autógyártó, a Geely megállapodott arról, hogy közösen gyártják a Smart kisautók új, teljesen elektromos változatát Kínában – jelentett be a két cég csütörtökön – írta az MTI tudósítása alapján a Portfolio.

A felek által közösen létrehozott, 50-50 százalékos tulajdonú vegyesvállalat székhelye Kínában lesz, a termelés pedig 2022-ben indulhat el. Az ügylet pénzügyi részleteit nem tárták fel.

A mostani bejelentés előtt egy nappal a Financial Times több forrásra hivatkozva azt közölte, hogy a Daimler várhatóan hamarosan eladja a Smart 50 százalékát a Geely járműgyártó vállalatnak, amely a tíz legnagyobb kínai autógyártó egyike. A lap által idézett források egyike azt is tudni vélte, hogy a hivatalos bejelentésre az április 16-án nyíló sanghaji autószalon kezdete előtt kerül sor.

A milliárdos Li Shufu az utóbbi időben sorra irányította magára a világsajtó figyelmét, 2018 februárjában éppen azzal, hogy a német szabályozási kiskapukat kihasználva gyakorlatilag teljesen észrevétlenül szerzett 9,7 százalékos részesedést a Daimlerben. Ezzel a húzásával egyébként rögtön a legnagyobb tulajdonosává vált a világ vezető prémiumautó-gyártójának.

Facebook hozzászólások