2024. május 15 , szerda - Zsófia

Leküzdhető a lámpaláz

Szívdobogás, izzadás, remegés, teljesítményromlás. A lámpaláz, a szerepléstől való félelem sokunknak ismerős jelenség. Kutatók rájöttek hogyan lehet kordában tartani ezt a jelenséget.

Jeremy Jamiesonnak a Rochesteri Egyetem munkatársának és csapatának a Clinical Psychological Science című lap online kiadásában megjelent tanulmánya szerint azonban az ember lámpaláza hatékonyan kordában tartható – írja a hvg.hu.

Valóban minden fejben dől el, ugyanis mind fizikai, mind szellemi teljesítményünk fokozható, ha megtanuljuk átérezni a stressz jegyeit.

A vizsgálaton résztvevőknek egy unalmat tettető, mogorva közönség előtt kellett előadást tartaniuk saját erősségeikről és gyengeségeikről. Egy részüket előtte informálták a stressz előnyeiről, és biztatták, hogy „tekintsék hasznosnak a közelgő szereplés kiváltotta testi tüneteket”. A felkészített csoport tagjai könnyebben vették az előadás próbatételét, mint a többiek.

„A probléma oka, hogy úgy hisszük, minden stressz rossz. Pedig ezek a tünetek csak arról árulkodnak, hogy a testünk megterhelő helyzetre készül fel. Érzelmeinket saját magunk alkotjuk meg” – mondta bátorítóan Jamieson.