2023. május 30 , kedd - Zsanett, Janka

Elengedhetetlen az optimális anyagcsere

A megfelelő ütemű anyagcsere elengedhetetlen a kiegyensúlyozott életmód fenntartásához. Fontos, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe és mire kell odafigyelnünk. Remek recept, ha megfelelően működő anyagcserét szeretnénk.

Érdemes kevesebb kalóriát bevinni a szervezetbe, ha fogyásra adjuk fejünket, de a mennyiséget nem szabad nagyon leadni. Ha ugyanis kevesebbet fogyasztunk annál, mint ami a szervezetünk alapvető működéséhez szükséges, akkor testünk tartalékoló üzemmódba kapcsol, így lelassítja az anyagcserét – írja a Házipatika.

A koffein, mint idegrendszerstimuláló gyorsítja az anyagcserét. De túlzásokba ne essünk vele, azért.

Jobban tesszük, ha nem fehér lisztből készült termékeket eszünk, ha szénhidrátot akarunk bevinni a szervezetünkbe. Vércukorszint-ingadozást okoz, másrészt kevés benne a rost. Az alacsony rosttartalmú táplálkozás pedig lassítja az anyagcserét.

Azt írja a „nagy könyv”, hogy ha iszunk, akkor inkább hidegebb vizet igyunk, mint meleget. Hat pohár hideg vízzel akár 50 kalóriát is elégethetünk naponta.

A megfelelő protein bevitele karban tartja az anyagcsere megfelelő működését. Ha ez hiányzik, akkor anyagcserénk lassul. Ajánlott rendszeres fogyasztani tejtermékeket, fehér húst, hüvelyes magvakat.