2020. október 27 , kedd - Szabina

Hosszú távon veszélyes a stresszhormon

Amennyiben a kortizol nevű stresszhormon szintje szervezetünkben tartósan megemelkedik, egy sor egészségügyi kockázattal kell szembenéznünk: ilyen például a gyulladásos tünetek, a túlsúly és a rák – állítják a Northwestern University szakemberei.

Normális esetben a kortizol szintje szervezetünkben a nap folyamán folyamatosan változik. „Természetes, hogy reggelente szintje magasabb, hogy segítsen az ébredésben és ébren maradásban, míg estére fokozatosan lecsökken, hogy pihenni tudjunk” – mondja a kutatást vezető Emma Adam. „Előfordulhat azonban, hogy ez a ciklus megbomlik, és a kortizol szintje a nap folyamán nem változik, hanem magas marad. Erre azért érdemes odafigyelni, mert ez a probléma igen súlyos tünetekkel járhat” – teszi hozzá a szakember.

A kutatás során a szakemberek 80 kutatás eredményeit vetették össze: a cél az volt, hogy 12 egészségügyi probléma meglétét vizsgálják adott esetben, magas kortizolszint mellett. Mint kiderült, ezek közül 10 az, ami kimondottan összefüggésbe hozható a problémával.

„A gyulladásos problémák és az immunrendszer diszfunkciói igen gyakoriak, de a fáradtság, a rák, a depresszió és a túlsúly szintén a tünetek közt van” – mondja Emma Adam.

Facebook hozzászólások