2020. július 9 , csütörtök - Lukrécia

Egészségre veszélyesek a behozott hamisított mézek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – továbbá (NAK) – és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) is felhívta a figyelmet a hamisított mézre és annak egészségre veszélyes következményeire. A két testület egyértelmű eredetmegjelölést és nyomonkövetési rendszert javasol az Európai Unió számára.

Elsődleges lépésként pontos származási hely megjelölését kérik feltűntetni a gyártóktól, nem csupán azt, hogy a termék uniós tagállamból származik, avagy sem. Emellett a méhek azonosítását és meg kell teremteni.

A NAK támogatja és javasolja a méhészét finanszírozásának emelését, hogy a 2020 utáni Közös Agrárpolitikába kerüljön be a méhcsaládszámon alapuló közvetlen támogatás – írja a Napi.hu A méhészet a mezőgazdaság szerves része, hiszen a méhek beporzásától függ a növényfajok 84 százaléka és az európai élelmiszergyártás 76 százaléka (MTI).

Jelenleg Magyarországon évi 0,7kg mézet eszünk meg fejenként, ezzel a fogyasztással átlagunk nem éri el a nyugat-európai felhasználás harmadtá sem. Az OMME ennek érdekében, hogy hazánkban emelkedjen a mézfogyasztás közös munkacsoportot hoznának létre és kampányokat szerveznének, de emellett méhészeket segítő mobilalkalmazás létrehozásán is dolgoznak a szakemberek.

A Közös Európai Kutatóközpont ellenőrzései által kiderült, hogy az importőröknél vizsgált mézek 20%-a hamisított volt, ezeknek a termékeknek többsége Kínából származott. Sajnos sokszor az igazán jó minőségű mézek ritkán kerülnek forgalomba.

 

Forrás: Napi.hu

Facebook hozzászólások