2022. január 22 , szombat - Vince

A téli időszak egyik legkedveltebb fűszere a fahéj

Fotó: Pixabay

Gondoljunk csak az ünnepi süteményekre, vagy akár a forralt borra. Fahéj nélkül szinte elképzelhetetlenek. Ám vigyázzunk a mennyiségre, mert Kumarin-tartalma miatt mérgező lehet.

Ezt a közismert és igencsak kedvelt fűszert főként süteményekhez, kompótokhoz, édes levesekhez, forralt borhoz, rizses ételekhez és sok más étel ízesítéséhez használjuk.  A fahéjat adó fa ágairól lehántolt kérget egy napig száradni hagyják, majd a külső részt eltávolítják. A megmaradt belső réteg száradás közben összetekeredik. A boltok polcaira ebben a formában, illetve ennek őrleményeként kerül.

Ám nem csak íze miatt használjuk. Sokan nem tudják mennyire komoly gyógyhatással bír: szabályozza a vércukrot, fellendíti az agyműködést, véd a szívbetegségek ellen, javítja a vastagbél működését, jó hatással van a vérkeringésre, gyógyítja a légúti betegségeket, csökkenti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat.

De ahogy a cikk elején is írtuk, nem szabad túlzásba vinni, mert kárt tehet a májban! Terhes vagy szoptató nők is óvatosan fogyasszák!

 

 

Facebook hozzászólások