2020. február 27 , csütörtök - Ákos, Bátor

Van infláció, a számok szerint viszont nincs

A Portfólió által összegyűjtött elemzői válaszok alapján kiderült, hogy szeptemberben 2,6%-os lehetett az infláció, pont ugyanannyi, mint egy hónappal ezelőtt. A holnap megjelenő hivatalos inflációs adat előtt tehát arra számít a piac, hogy az erős belső kereslet továbbra sem helyez érdemi nyomást az árakra.

„Véleményünk szerint szeptemberben már nem emelkedtek az augusztusinál gyorsabban az árak, részben a korábbi hónapokhoz képest magasabb bázis miatt, részben pedig amiatt, hogy az importált infláció is visszafogottan alakul” – mondja Kuti Ákos, az MKB Bank vezető elemzője. Véleményével nincs egyedül, hiszen a 2,6%-os prognózis egyben a piaci konszenzus (medián) is.

A várakozás szerint ez a 2,6%-is infláció nem is fog emelkedni tovább az év végéig. Ennek több oka is lehet Dunai Gábor szerint, aki az OTP elemzői központjának szakértője. bázishatások mellett jövőre a tervezett ÁFA-csökkentések és a dohánytermékek jövedéki adója emelésének hatása eltűnése az indexből is lefelé tereli majd az inflációt, miközben az eurózónából továbbra sem importálunk érdemi árnyomást, és a mezőgazdasági áremelkedés is a korábban vártnál mérsékeltebben alakul – írja a Portoloio.hu.

A továbbiakat itt olvashatja!

 

Forrás: Portfolio.hu

Facebook hozzászólások