2020. március 30 , hétfő - Auguszta

Megkezdődött a Közösségek Hete rendezvénysorozat

Országszerte csaknem kilencszáz rendezvényt fog egybe hétfőtől a Közösségek Hete; a  május 14-ig tartó rendezvénysorozat olyan programoknak ad teret, amelyek kifejezik a közösségi összetartozást és ráirányítják a figyelmet a helyi kezdeményezésekre.

A Közösségek Hete a Cselekvő közösségek, aktív közösségi szerepvállalás elnevezésű, 3 milliárd forint értékű uniós pályázati projekt keretében valósul meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) együttműködésében – közölték a szervezők.

A legkülönfélébb csoportok vesznek részt az országos eseményen: közművelődési, muzeális és könyvtári intézmények, az azokban működő vagy hozzájuk köthető baráti, amatőr művészeti, alkotó-, olvasó- és egyéb körök, továbbá hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, civil és jótékonysági szervezetek, valamint sportklubok is bekapcsolódtak a Közösségek Hetébe.

A mintegy hatszáz regisztráló összesen 877 különböző programmal jelentkezett az eseménysorozatra, az ország 325 pontjáról. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Csongrád és Bács-Kiskun megyéből érkezett a legtöbb jelentkezés; a legtöbb programmal Miskolc, Budapest és Szekszárd városa készült.

A borsodi megyeszékhelyen népművészeti ifjúsági tehetségkutató versenyt szerveznek Dunán innen, Tiszán túl címmel, Orosházán négyezer darab monogramos téglát készítenek, amelyekből később egy mini középkori templomot fognak felépíteni, a Magyar Nemzeti Galériában önkéntesek által ajánlott múzeumi útvonalakat látogathat végig az érdeklődő, a szentendrei Skanzen portáin néptánc- és énektanítás, játék- és népviseleti bemutató lesz. A Győr-Moson-Sopron megyei Écsen a betelepülőknek szervezik meg a Gyüttmentek bemutatkozó estjét egy Ki Mit Tud? keretében, míg Mosonmagyaróváron vásári komédiával fűszerezett népi vásárt rendeznek.

A csaknem kilencszáz programról a www.kozossegekhete.hu honlapon lehet bővebben tájékozódni: az eligazodást dátum és helyszín szerinti szűrés segíti, de a Közösségek Hetéhez interaktív okostelefonos alkalmazást is fejlesztettek.

 

 

Forrás: MTI

Facebook hozzászólások