2022. október 3 , hétfő - Helga

Januártól adómentes a céges e-kerékpár

Átalakulóban a munkába járás trendjei – 1500 elektromos bringát helyeztek ki.

Nagymértékben növekedhet a kerékpározók aránya, illetve akár a munkába járás trendjei is megváltozhatnak annak a 2022. január 1-jével életbe lépő jogszabály-módosításnak a hatására, amely lehetővé teszi a cégek számára, hogy adómentesen biztosítsák munkavállalóik számára az elektromos kerékpárok magáncélú használatát. A pandémia nyomán eleve rengetegen nyergeltek át biciklire, ez a trend most tovább erősödhet. Az e-kerékpárok bérbeadásával és teljes körű üzemeltetésével foglalkozó Hellovelo magyar startup hosszú távon 1500 kétkerekűt helyezne ki a piacra.

Adómentesen, vállalati juttatásként biztosíthatnak a cégek elektromos kerékpárt dolgozóiknak magáncélú használatra a jövő évtől. A 2022. január 1-jétől életbe lépő jogszabály-módosítás értelmében emellett a munkavállalók cafeteriaelemként, maguk is igényelhetnek e-kerékpárt, amennyiben az adott vállalat felveszi az e-kerékpárt a választható cafeteriajuttatások listájára. Magyarország már a pandémia előtt is előkelő helyen állt a kerékpárhasználatot illetően az Európai Unióban – az Eurobarométer legutolsó témában készült felmérése szerint Hollandia és Dánia mögött a harmadik „legbringásabb” nemzet voltunk –, és ez a trend a világjárvány nyomán csak tovább erősödött.

Ezen a piacon törhet az élre a Hellovelo magyar startup, amelynek hosszú távú célja, hogy 1500 e-kerékpárt helyezzen ki hazánkban. A 2020-ban alakult vállalkozás elektromos kerékpárok bérbeadásával és teljes körű üzemeltetésével (szerviz, assistance, töltési és tárolási lehetőség kiépítése, stb.) foglalkozik, és robbanásszerű növekedést vár a következő években. „A Hellovelót az a gondolat hívta életre, hogy fenntarthatóbbá tegyük a közlekedést, támogassuk a körforgásos gazdaságot, illetve, hogy tovább erősítsük a – magán és akár a munka célú – biciklizés kultúráját Magyarországon. Célunk a piacvezető szerep, amit iparági tapasztalatunk, attraktív szolgáltatáscsomagjaink is támogatnak” – emeli ki Hényel Ágoston, a Hellovelo vezérigazgatója.

A Hellovelo idén augusztusban helyezte ki első céges flottáját, mégpedig az MVM Csoporthoz, amely 50 e-bringát biztosít munkavállalói számára budapesti és vidéki telephelyein. A Hellovelo nem csak Budapestre fókuszál, hanem vidéki nagyvárosokat is kiszolgálhat, a cél pedig az országos lefedettség biztosítása. Az országon belüli terjeszkedés mellett, a távlati célok között a nemzetközi piacra lépés is szerepel.

A jogszabály-módosítás értelmében a cégek a legfeljebb 300 watt teljesítményű elektromos motorral segített kerékpárokat biztosíthatják adómentesen a munkavállalóik számára. A jogalkotói célok között előkelő helyen szerepel a környezettudatosság és a fenntarthatóság. „Noha a munkavállalók a kerékpárt magáncélra használhatják, az a várakozásunk, hogy talán a munkába járás során is előnyben részesítik majd a kerékpárt a dolgozók, csökkentve ezzel a nagyvárosok autóforgalmát. Kiemelendő továbbá, hogy a Hellovelo-kerékpárok egy része Magyarországon készül, ami a lokális gazdaságot erősíti” – hangsúlyozza Hényel Ágoston. Hogy a fenntarthatóság mennyire fontos a Hellovelo számára, azt az is jelzi, hogy a társaság kiállítóként vett részt a visegrádi országok fenntartható fejlődéssel foglalkozó, november 29-e és december 5-e között a Hungexpo területén megtartott rendezvényén, a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón.

Facebook hozzászólások