2021. június 21 , hétfő - Alajos

Egyre többet vásárolunk

Éves rekordot döntött a kiskereskedelmi forgalom júniusban. A növekedés 5,2 százalékos volt. Továbbra is leginkább a csomagküldő és internetes kiskereskedelem növekszik a legnagyobb ütemben.

A KSH kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó tájékoztatójából az derül ki, hogy a kiskereskedelmi üzletek forgalma 5,2%-al, naptárhatás nélkül 5,7%-al nőtt júniusban. A forgalom az első fél évben 3,9%-al volt magasabb a tavalyinál.

A kiigazított adat így is egy éves csúcsot jelent a tavaly júniusi 6,4 százalék óta.

Júniusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma 3,7 százalékkal nőtt éves összehasonlításban az előzetesen közölt 4,1 százalék helyett, de ez is jelentős gyorsulást mutat a májusi 2,3 százalékkal szemben – tudta meg az Origo.hu

Az élelmiszer-, illetve az élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma 3,7%-al nőtt júniusban éves összehasonlításban az előzetesen közölt 4,1% helyett. Mindez a 2,3%-os májusi mutatóval szemben jelentős gyorsulást mutat.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,3 százalékkal nőtt az értékesítés, ami szintén alacsonyabb a 8,5 százalékos előzetes adatnál és a májusi 10,3 százaléknál is.

Növekedtek az eladások

a gyógyszert és gyógyászati termékeket árusító helyeken 4,6%

a textil-, ruházati és cipőüzletekben 4,9%

az illatszerárakban 5,2%

a bútor és műszakicikk üzletekben 6,1%

a számítástechnikai és egyéb iparcikkeket értékesítő boltokban 10,4%-al nőttek.

Ellenben a használtcikk-üzletekben a forgalom 3,4%-al csökkent.

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem az évek óta tartó magas ütemhez illő 29,4 százalékkal emelkedett.

Az üzemanyag fogyasztás 5,1 százalékos éves növekedése megegyezik az első becsléssel.

 

Forrás: Origo.hu

Facebook hozzászólások