2024. június 14 , péntek - Vazul

10 éves az Önkéntességért díj

A kisebb helyi közösségek önkéntes kezdeményezéseitől a civil szervezeteken át az állami – önkormányzati fenntartású intézményekig, egyre többen ismerik fel az önkéntes programokban rejlő lehetőségeket és az önkéntesekkel való együttműködés pozitív hatását.

Mindezek mellett évről-évre nő azon vállalatok száma, melyek fizikai munka vagy szaktudás átadással vállalati önkéntes programokat valósítanak meg. A nem mindennapi erőfeszítések elismerésére az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) 2019. évben is meghirdeti az „Önkéntességért Díj” pályázatot – áll a közleményben.

Kiemelten fontosnak érzik, hogy sokak számára vonzóvá tegyék az önkéntes tevékenységet és a nyertesek bemutatásán keresztül az önkéntesség társadalmi megítélését kedvező irányba mozdítsák el. A 5 kategóriában meghirdetésre kerülő díjakra augusztus 29-től lehet pályázni.

Az Önkéntes Központ Alapítvány az önkéntesség terén 2018. szeptember 1. és 2019. augusztus 31. között kimagasló teljesítményt nyújtó magánszemélyek, közösségek, szervezetek, intézmények és vállalatok pályázatait várja.

2019-ben az alábbi 5 kategóriában lehet a pályázatokat benyújtani:

  • Az Év Önkéntese (magánszemélyeknek)
  • Az Év Civil szervezeti önkéntes programja (alapítványok, egyesületek)
  • Az Év Vállalati Önkéntes Programja (cégeknek)
  • Az Év Pro Bono kezdeményezése (cégeknek) (pro bono, szakértelem átadáson alapuló önkéntes programot működtető cégnek)
  • Az Év Közösségi Kezdeményezése (közönségdíj) (Olyan helyi kisebb szervezetek vagy helyi közösségek számára, amelyek saját közvetlen környezetükben végeznek kiemelkedő tevékenységet önkéntesekkel.) Ezt közönségdíj formájában adjuk ki, melyre online formában a www.onkentessegertdíj.hu oldalon várjuk majd a szavazatokat 2019. október 14. és november 4. között.

A beérkező pályázatokat két szakmai zsűri bírálja el. Az egyik zsűri felel az Év önkéntese és az Év Civil szervezeti önkéntes programja díj elbírálásáért, míg egy vállalati szakemberekből álló zsűri értékeli az Év Vállalati Önkéntes Programja és az Év Pro Bono kezdeményezése pályázatokat.

2019-ben Az Év Közintézményi Önkéntes programja díj nyertesét közintézményi szakemberek ajánlása alapján választja ki a zsűri. Erre a kategóriára pályázni nem lehet.

A jelöléseket és pályázatokat, a kategóriának megfelelő adatlapon 2019. szeptember 02. – 2019. szeptember 30-ig várjuk a dij@onkentes.hu e-mail címre „Önkéntességért Díj jelölés” jeligére.

Az adatlapok, a pályázati kiírás és szabályzat elérhetőek az www.onkentessegertdij.hu oldalon.

A korábbi évek nyerteseiről a www.onkentes.hu weboldalon az Önkéntességért Díj menüpont alatt valamint a www.onkentessegertdij.hu oldalon olvasható részletes információ.