2021. április 12 , hétfő - Gyula

Rekordlátogatottság az Operaházban

Fotó: Facebook

A tavalyi, ugyancsak rekord nézőszámhoz képest is további kilencszázalékos a növekedés.

Idén az intézmény 30 nagytermi és kamarabemutatót, 477 nagytermi előadást tartott, a kamaraelőadások száma meghaladja a 60-at, az egyéb beavató programoké, túráké a 600-at. A 44 külföldi vendégművész között a nemzetközi operaélet legnagyobbjai is felléptek az Opera és az Erkel Színház színpadán, a bérletvásárlók száma meghaladta a 32 ezret – közölte az MTI-vel szerdán az Operaház.

Mint emlékeztettek, a két játszóhelyen idén a világ élvonalába tartozó operaénekesek közül fellépett Plácido Domingo, Edita Gruberová, Bryn Terfel, Marcello Giordani, Iréne Theorin, Erwin Schrott vagy Charles Castronovo, valamint 165 magyar kollégájuk. Hozzájuk rangos rendezők – Ludger Engels, Michal Znaniecki, Vilppu Kiljunen és Damiano Michieletto – csatlakoztak, de számos nemzetközi hírű karmestert is üdvözölhetett a közönség: köztük volt Christian Badea, Arthur Fagen, Oliver von Dohnányi, Pinchas Steinberg és Stefan Soltész is.

Idén négy ősbemutatót és 11 magyarországi bemutatót tartottak. A repertoárcsere folytatódott, a népszerű darabok – így a Bohémélet és a Traviata – újragondolása mellett unikális műveket is műsorra tűztek: ilyen volt Thomas Ades A vihar című operája, a Purcell Tündérkirálynőjéből készült új verzió, de friss rendezésben láthatta a közönség a Székely fonót, valamint M. Tóth Géza rendezésében megszületett a Ring-ciklus második darabja, A Walkür is.

Az Operaház történetének első saját rendezésű nyári sorozatában ugyancsak első alkalommal igazi musicalt is műsorra tűzött. A Billy Elliot – a musical című produkciót Szirtes Tamás rendezésében 80 ezer néző tekintette meg.

 

 

MTI

Facebook hozzászólások