2023. december 4 , hétfő - Barbara, Borbála

Idén is átadták az Artisjus díjakat

Az Artisjus 23. alkalommal díjazta a legkiválóbbnak ítélt kortárs zeneszerzőket és szövegírókat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókra és az ezekbe fektetett szerzői munka jelentőségére. Az elismerés presztízse többek között abban rejlik, hogy a pályatársak ítélik oda a díjakat a kitüntetett művészeknek.

Ezúttal is az Artisjus szerzőkből és egy zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottakról, a könnyűzenei alkotók kiválasztását külön szakmai bizottság – nevezetesen Bágyi BalázsBoth MiklósJónás VeraKocsák Tibor és Sebestyén Áron – készítette elő. Az elismeréseket június 5-én adták át a Magyar Zene Házában.

Az év komolyzenei műve kategóriában két művet is díjaztak: Balogh Mátét a Sinfonia Nr. 1. című alkotásáért ismerték el. „Bátorság is kell ahhoz, hogy a klasszika és romantika nagy művei után valaki úgy érezze, hogy van mondanivalója, amelyet hozzá tud tenni a szimfóniák hatalmas repertoárjának hangjaihoz. A Győri Filharmonikus Zenekar és Rajna Martin megrendelésére készült és nekik dedikált Szimfóniával Balogh Máté bőségesen és meggyőzően megfelelt e kihívásnak.

Forrás: Fidelio