2020. június 4 , csütörtök - Bulcsú

Huszonötödik alkalommal eszi meg a félelem a lelket

Május 3-án huszonötödik alkalommal lesz látható az Átriumban A félelem megeszi a lelket című előadás Alföldi Róbert rendezésében, Hernádi Judit főszereplésével.

Az előadást októberben mutatta be a Kultúrbrigád és az Átrium az évad első saját bemutatójaként, egyben magyarországi ősbemutatóként. A darab Rainer Werner Fassbinder 1974-ben bemutatott filmjének színpadi változata, amely egy idősödő takarítónő és egy bevándorló szerelmén keresztül az emberi kiszolgáltatottság történetét meséli el szívszorító egyszerűséggel és tisztasággal.

A félelem megeszi a lelket – Bányai Kelemen Barna Hernádi Judit / Fotó: Mészáros Csaba                                                                                         

 

Az idősödő takarítónő szerepében Hernádi Judit látható, a kritikák többsége kiemeli kifinomult, érzékeny játékát: „Hernádi Judit keményen küzd Emmi karakterével, és nem kérdés, hogy győz. Eleinte szinte érthetetlenül halkan beszél ez az éveit tekintve sokat, a valóságban azonban még alig élt asszony. Testben a bárban van, valójában azonban nagyon messze kalandoznak a gondolatai. És bár nincs erre semmilyen utalás, nem lepődnék meg, ha épp öngyilkosságra készült volna, mielőtt belépett a lebujba, ahol megtörténik vele az a bizonyos villámcsapásszerű találkozás. Hernádi óvatosan, szakértelemmel bontogatja a bebábozódott nő karakterét, megrendítő látni, ahogy jelenetről jelenetre oldódik zártsága, és egyre inkább mer beszélni, nevetni, olyan dolgokat tenni, amikről már évtizedek óta nem is álmodott” – elemzi az alakítást Jászay Tamás a Revizoron. A darabban nyújtott alakításáért az Átrium felterjesztésére Hernádi Judit nemrég Psota Irén-díjban is részesült, illetve ugyancsak e szerep kiemelkedő megoldása miatt került a KULT 50 idei válogatásába.

Hernádi Judit maga így fogalmazott: „Nem a szerelmen van a hangsúly, hanem a tiszteleten. Ennek a két embernek szüksége van egymásra, valami olyasmit adnak egymásnak, amit nem kapnak meg másutt. A nő kiáll a fiú mellett, aki gyengébb attól, hogy idegen. A környezete elfordul Emmitől, és mire visszafogadják, addigra ő is eltávolodik Alitól, idegenként kezeli. Vét a barátság vagy a szerelem ellen.” Alföldi Róbert rendező korábban a darabválasztás kapcsán elmondta, hogy „ez a történet leginkább arról szól, hogy mit jelent a szeretet, a szerelem, a valódi összetartozás. Egy német takarítónő és egy bevándorló szerelmén keresztül két ember minden elvárástól független egymásra találásáról szól, a kapcsolatuk megéléséről, és arról, ahogy a szűkebb és tágabb környezetük reagál rá. Az 1974-es Németország társadalmi közege sok mindenben nagyon hasonlít a mostani hazai társadalmi közegre, a bevándorló kérdéssel, a társadalmi különbségekkel. Mindkét közeg ugyanolyan előítéletekkel viseltetik és sztereotípiákban gondolkodik, de míg a gyűlölet gócpontja a németeknél fogcsikorgatva az elfogadás felé mozdult, addig nálunk marad az üvöltő gyűlölet.”

A félelem megeszi a lelket másik főszereplője az Alit játszó Bányai Kelemen Barna, aki szerint a darab „lényegében két ember találkozásáról szól. A marokkói vendégmunkás, Ali és a nála jóval idősebb német takarítónő, Emmi kíváncsiak egymásra. A nő felhívja magához a fiút egy kávéra, semmit nem akar tőle, csak beszélgetni. Mindketten rohadtul magányosak. A nő számára arról árulkodik a fiú szeme, hogy megbízhat benne, ebből bontakozik ki a szerelem kettejük között. A környezetük kikezdi a kapcsolatukat. A találkozás, a helyzet megélése a fontos.”

 

Az előadás, amelyben a teljes közeget mindössze négy színész, Bercsényi Péter, Mihályfi Balázs, Parti Nóra és Szatory Dávid mutatja meg bravúrosan, húsznál több szerepben, május 3-án látható huszonötödik alkalommal az Átriumban, az évad utolsó előadás pedig május 28-án lesz, jegyek még kaphatók.

 

Facebook hozzászólások