2024. április 29 , hétfő - Péter

Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Végvárak, vitézek

Kard ki, kard! Magyar vitézek, török és német ellenfél, virtuskodás és párviadalok, vitézi portyák és lángoló szerelmek. Ezekről is szól sokunk meghatározó könyv-, illetve filmélménye, A koppányi aga testamentuma. Mindez azonban csak kiindulási alapot jelent a Magyar Nemzeti Táncegyüttes kifejezetten fiataloknak szánt táncszínjátékához, amelyben a történelem és a mai kor valósága egy színház a színházban előadás során találkozik, s ahol a szereplők felváltva kalandoznak a régmúltban, illetve a jelen világában.

Fekete István török hódoltság idején játszódó kalandregénye sok-sok generáció ikonikus olvasmánya, népszerűsége csúcsát pedig alighanem az 1967-es filmváltozat bemutatásával érte el. A Magyar Nemzeti Táncegyüttest vezető Zsuráfszky Zoltán nem először foglalkozik történelmi témával, ám ezúttal alkotótársával, Zs. Vincze Zsuzsával a hagyományos táncszínpadi történetmesélés kereteit kitágítják: A koppányi aga testamentumát előadni készülő társulat mindennapjaiba, a színházi kulisszatitkokba is beleshetünk, miközben a népek és kultúrák együttéléséből fakadó konfliktusairól megfontolásra érdemes tanulságokkal találkozunk.

A táncszínjáték zenéjét a Söndörgő tagjaként is ismert zeneszerző, Eredics Benjamin írta, akinek Végvárak, vitézek című műve díjat nyert a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán. A zenei világ a hódoltságkori miliőt a népzenével, a modern hangszeres effektusokat a tánczene temperamentumával vegyíti. A régmúlt és a jelenkor szálai végül összefonódnak, miközben alapvető erkölcsi igazságokat ismerhetünk fel, például az ellenfél tiszteletét, egymás megbecsülését vagy akár az igaz barátság fontosságát. Az ifjúságnak szánt előadásban látványos és virtuóz táncokat, színes, izgalmas színpadképeket láthat a közönség.

A bemutató a Liszt Ünnep keretében a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel közös programként, a Müpa szervezésében valósul meg.

  • 2024. április 20. szombat
  • 15:00 — 16:15
  • Szünet nélkül
  • Fesztivál Színház