2024. április 26 , péntek - Ervin

Az amerikai City of Hope által bejelentett terápia reményt adhat a rákbetegeknek

A fotó illusztráció/Pixabay

Az új szer semlegesíteni tudja a rák ama képességét, hogy mutálódás útján hatástalanítsa a gyógymódot. Ugyanakkor még korai, klinikai kísérletekkel nem igazolt kutatásról van szó.

Egy amerikai kórházban dolgozó kutatók úgynevezett „célzott kemoterápia” útján, a tömör szöveteket tartalmazó úgynevezett szolid tumorokat megtámadó, rákellenes tablettát fejlesztettek ki – írja az infostart.

Az egyik legnagyobb rákkutató és -kezelő szervezet, az amerikai City of Hope által bejelentett terápia reményt adhat azoknak is, akiknél szolid tumorok alakultak ki. A kutatók egy érzékletes hasonlattal írták le, hogyan dolgozik a szer: „képzeljünk el egy hóvihart, amely lezárja egy hatalmas átszálló-reptér összes kapuját, amelyen át ki-be közlekednek a ráksejtek. Azaz, megakadályozza, hogy a rák a lezárt útvonalat kikerülve egy másikon át terjedjen” – magyarázta Linda Malkas, a City of Hope Molekuláris Diagnosztika és Kísérleti Terápiák professzora.

A mostani egy úgynevezett „korai kutatás” eredménye. Azaz, ezt még további kutatásoknak kell megerősítenie. A mostani eredményeket jelenleg egy úgynevezett első fázisú humán kísérletben vizsgálják a szer biztonsága és ideális adagolása után kutatva. 4-5 év múltán jön a többezer fővel végzett harmadik fázis, amely már a hatékonyságot és a mellékhatásokat vizsgálja, majd a gyógyszerügynökségek engedélyezési folyamata, amely zöld utat adhat a piacra kerüléshez.