2019. május 20 , hétfő - Bernát, Felícia

Megszégyenített betegek

Egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint, azok az orvosok, akik testsúlyuk miatt megszégyenítik a pácienseiket, több kárt okoznak, mint hasznot.

Amint azt Joan Chrisler, a Connecticut College pszichológus professzora kifejtette, ha az orvos a betegét – akár jobbító szándékkal – megszégyeníti a túlsúlya miatt, azzal csupán azt éri el, hogy máskor nem fog orvoshoz fordulni a problémájával. A megszégyenítés nem feltétlenül jelent valamilyen verbális kioktatást, elég az is, ha az orvos, miközben páciense testsúlyát feljegyzi, csóválja a fejét, felvonja a szemöldökét, vagy egyéb módon érezteti véleményét, sőt olyan is előfordul, hogy érezhetően nem szívesen érinti meg a betegét. Az orvosok előítélete abban is megmutatkozhat, hogy más kezelésben részesítik túlsúlyos betegeiket, mint azokat, akik ugyanolyan panaszokkal fordulnak ugyan hozzájuk, de normál testsúlyúak.

A vizsgálat során a kutatók több mint 300 boncolási jegyzőkönyvet néztek át, és arra a megállapításra jutottak, hogy az elhízott betegek 1,65-ször nagyobb valószínűséggel nem jutottak megfelelő kezeléshez, illetve lettek félrediagnosztizálva, mint a normál súlyúak. Amint azt Chrisler megjegyezte, az orvosok gyakran egyből abból indulnak ki, hogy aki túlsúlyos, az egészségtelenül él, és figyelmen kívül hagynak minden egyéb körülményt, például a genetikát, étrendet, stresszt, szegénységet, melyek szintén szerepet játszhatnak az elhízásban. A szakember szerint a megszégyenítés és az előítélet csupán oda vezet, hogy a beteg egyre stresszesebb lesz, és ez mind a testi, mind a lelki egészségére negatívan fog hatni.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook hozzászólások