2023. december 5 , kedd - Vilma

Nem kell tartani a CT-vizsgálattól

A CT-vizsgálatról mindenkinek egy nagy cső jut az eszébe, amiben vizsgálni fogják. Nem mindennapi jelenség és az ember inkább ideges, mint izgatott. Elmeséljük hogyan működik a komputertomográf, mikor és hogyan alkalmazzák, valamint mire számíthat a páciens egy ilyen vizsgálat során.

A komputertomográf a klasszikus röntgeneljárás továbbfejlesztése. Lényege, hogy a röntgensugárral történő számítógépes rétegvizsgálat során a CT-kép, a hagyományos felvételektől eltérően, az emberi testet hossztengelyével merőlegesen, haránt metszeteiben mutatja, mindezt átfedések nélkül -írja vital.hu.

A módszert egy fizikusnak, Cormacknek és egy mérnöknek, Hounsfieldnek köszönhetjük. Nagyszabású munkájukat orvosi Nobel-díjjal ismerték el. Az első klinikai CT-vizsgálatra 1972-ben kerül sor.

A vizsgálati módszer pár éven belül a radiológia (képalkotó diagnosztika) legértékesebb diagnosztikai eljárásai közé tartozott. Bevezetésük óta a készülékek gyors technikai fejlődésen mentek keresztül, főleg, ami a képminőséget és a felvételi időt illeti.

A továbbiakat itt olvashatják!

 

Forrás: Vital.hu