2024. május 15 , szerda - Zsófia

Hét tipp, hogy egy nyár alatt megtanulj angolul

Fotó: Pixabay

A Közös Európai Referenciakeret álláspontja szerint egy európai nyelv, például az angol B2-es szintje átlagosan 600-800 óra tanulással érhető el. De vajon mik a leghatékonyabb tanulási trükkök, amelyeket bevethetünk, hogy egy nyár alatt is látványos tudást szerezhessünk?

Íme 6+1 tipp Dulcz Anettől, a nemzetközi kulturális csereprogramokat szervező Smaller Earth Group szakértőjétől.

Intenzív nyelvtanfolyam, kommunikációs tréning

Először is érdemes tisztázni, hogy mi a célunk. Teljesen kezdőként a lelkesedés és a szabadidő függvényében az alapfoktól akár a középfokig is el lehet jutni, ha valakinek jó a nyelvérzéke. Akik már tanulták a nyelvet, de megkopott a tudásuk, azok célirányos fejlesztéssel, ismétléssel érhetnek el jó eredményt. A középfokon beszélők pedig tisztában kell, hogy legyenek a gyengeségeikkel, így ezeket a területeket, részkészségeket fejlesztve látványos előrelépést érhetnek el. Kezdőknek érdemes az intenzív nyári tanfolyamok közül választaniuk, már meglévő alapok esetében a magántanár lehet az ideális választás, míg a részkészséges fejlesztésére speciális tréningeket – például kommunikációs kurzust, üzleti levelezési órákat érdemes választani.

Irány Amerika!

Azoknak, akik mélyvízben szeretnek úszni tanulni, a külföldi diákmunkát ajánljuk. Egy nyelvet anyanyelvi közegben lehet a legkönnyebben elsajátítani, hiszen ilyen helyzetben rá vagyunk kényszerítve a nyelv aktív használatára. Erre lehet tökéletes megoldás a Camp Leaders diákmunka programja, mely a munka és az utazás mellett a nyelvtanulásra is egyedülálló lehetőséget biztosít. Nem csak a körülöttünk lévő amerikaiaktól tanulhatunk rengeteget, de a velünk dolgozó külföldiek izgalmas akcentusának megértése is sokat adhat a nyelvtudásunkhoz. És akkor még nem beszéltünk a mindennapokban használt és így szókincsünkké váló szófordulatokról, kifejezésekről. De ami a legfontosabb, egy ilyen külföldi élmény után már magabiztosan fogunk tudni kommunikálni angolul, hisz tudjuk, hogy hibázni emberi dolog, könnyedén le tudjuk majd küzdeni félelmeinket és az ebből fakadó nyelvi korlátokat!

Appok – minden nap 15 perc

Sokat segíthet az is, ha mindennapjaink részévé tesszük a nyelvtanulást. Persze lehet jönni a kifogásokkal, hogy nincs időm, drága a tanár, unalmasak a nyelvkönyvek… A mai technológiának és megoldásoknak hála már nem létezhet kifogás – az izgalmas és játékos appok, az online elérhető, interaktív felületek élvezetessé és mérhetővé teszik a nyelvtanulást és az arra fordított időt, a fejlődést. Ha más nem, akkor reggel munkába menet vagy elalvás előtt kell, hogy legyen napi 15 percünk, amikor a nyelv elsajátítására, gyakorlására koncentrálhatunk.

Gyúrj a hiányosságaidra

Hihetetlenül látványos lehet a fejlődés és már egy nyár alatt is több szintet ugorhatunk egy nyelvben, ha tisztában vagyunk a gyengeségeinkkel és célzottan azokat a területeket fejlesztjük. Ha az igeidők nem mennek, akkor tucatszámra fordítsuk a mondatokat, ha a szókészletünk szegényes, akkor a szótanulókártyák segíthetnek, ha a hallásértésünk gyenge, akkor az angol nyelvű tv- és rádióadások segítségünkre lehetnek. A BBC adásait például érdemes hallgatni a műsorvezetők tiszta, érthető angolja miatt, sőt a weboldalukon a nyelvet tanulóknak speciális felületet hoztak létre átiratokkal, szószedetekkel.

Penfriend vagy tandempartner

A tudásunk akkor szilárdul leghamarabb, ha napi szinten használjuk lehetőleg anyanyelvi beszélővel. Ha az ismeretségi körünkben nincs angol anyanyelvű, akkor sem kell kétségbeesni. A neten számos olyan oldal van, ami összeköti a nyelvtanulókat, így könnyedén szerezhetünk angol levelezőtársat, aki készséggel kijavítja a hibáinkat. Még hasznosabb lehet a tandem- azaz nyelvcserés partner, amikor mi angolt tanulunk, a társunk pedig magyart tőlünk. Erre is lehetőség van írásban, de akár élőben vagy online is találkozhatunk az illetővel, meglepően sokan szeretnék megtanulni a szinte lehetetlenül bonyolultnak tűnő magyar nyelvet.

Filmek, sorozatok

A régóta vágyott filmes listánk tételeit is ideje ezentúl angolul nézni, de akár a sorozatokat is a nyelvtanulás szolgálatába állíthatjuk. Eleinte érdemes magyar, majd angol felirattal nézni a videókat, de ha megszoktuk már a szereplők akcentusát, beszédstílusát és ,,ráállt a fülünk” az angolra, akkor itt az ideje, hogy feliratok nélkül nézzük az eseményeket.

Kedvenc könyveid – szótárral vagy anélkül

Mi sem lehet jobb, mint egy romantikus regény, egy izgalmas krimi vagy egy álomvilágba repítő fantasy kötet a nyári lazuláshoz? Mi lenne, ha idén nyáron mindezt angolul olvasnánk el. Van, akinek az a megoldás működik, hogy csak olvassa a könyvet, az ismeretlen szavakon nem görcsöl, csak átugorja őket, a kontextusból úgyis kiderül, miről van szó. Mások kiszótárazzák az ismeretlen kifejezéseket és a könyvbe vagy egy külön füzetbe firkálják őket. Ki kell tapasztalni, hogy kinek melyik metódus válik be, de az biztos, hogy mind a szófordulatok gyakorlására, a szókincs bővítésére vagy a nyelvtani ismereteket megszilárdítására jó megoldás ez a módszer.