2020. december 2 , szerda - Melinda

Vasas Szakszervezet: A nagyszombat legyen pihenőnap

A Vasas Szakszervezeti Szövetség megismerve tagjainak véleményét felhívja a munkáltatók figyelmét, hogy legyenek tekintettel a húsvéti ünnepek családi, vallási jellegére, szokásaira, így tegyék lehetővé, hogy a négynaposra bővült hétvégén a munkavállalóik családi körben tölthessék azt.

Amennyiben elkerülhetetlen a munkavégzés üzemükben, akkor az ne kötelező jelleggel – a munkaidő-keretben beosztott munkanapként – hanem önkéntes részvétellel történjen meg, a többiek számára pedig pihenőnapként kerüljön kiadásra – áll a közleményben.

A szakszervezet kéri, hogy a nagyszombatot kezeljék pihenőnapként!

A családi körben eltöltött ünnep és szabadnapok alatt a munkavállalók feltöltődnek, így a következő hetek munkavégzése során megtérül az a humánus gondolkodásmód, amelyet a vezetés a hosszú hétvége megítélésében gyakorol azzal, hogy a nagyszombatot pihenőnapként kezeli és nem oszt be kötelezően munkavégzésre olyan munkavállalót, aki önként erre nem jelentkezik.

 

Néhány mondat az előzményekről:

2016 őszén már tervezte a Parlament a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását majd a törvénytervezetet egyik napról a másikra visszavonták. 2017. február végén jött hír ismét arról, hogy még idén munkaszüneti nap lehet a nagypéntek, mely körül sok vita alakult ki.

A munkavállalói érdekképviseletek és a munkaadói szervezetek is azon a véleményen voltak, ha már a javaslattevők indoka az, hogy „a gazdaság állapota megengedi”, akkor a karácsony estéjének a  napja, december 24. legyen az egy plusz munkaszüneti nap Magyarországon.

A szociális partnerek – bár konszenzus volt közöttük a kérdésben – nem találtak meghallgatásra. A FIDESZ és Kereszténydemokrata frakció a Kormányzat elgondolását támogatva, nem engedett eredeti elgondolásából, így 2017. március közepén – minden előzetes egyeztetés nélkül – elfogadásra került a törvény, melyben a nagypénteket (idén ápr. 14-ét) munkaszüneti nappá nyilvánították.

Ez a lépés a munkáltatók által előzetesen tervezett éves munkaidőalapot is megváltoztatta egy plusz munkaszüneti nap beiktatásával.

A magyar családok és a munkavállalók öröme teljes is lehetne, ha az azt követő nagyszombatra a munkáltatók egyike sem rendelne el kötelező munkavégzést egyes területeken, így a Vasas munkahelyeken sem.

 

Forrás: Vasas Szakszervezeti Szövetség

 

Facebook hozzászólások