2019. október 19 , szombat - Nándor

Rendben találtatott a magyar kiskereskedelmi különadó

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Az Európai Unió bírósága mellett működő főtanácsnok véleménye szerint a 2010-2012 között hatályos, a bolti kiskereskedelmet terhelő, sávosan progresszív mértékrendszert alkalmazó, árbevétel alapú ágazati különadó nem ellentétes az uniós szabályokkal, ez egybecseng a magyar kormány által képviselt nézettel – hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM) csütörtökön.

Az Európai Bíróság illetékes főtanácsnoka csütörtökön hozta nyilvánosságra állásfoglalást a brit Tesco magyarországi leányvállalata által indított ügyben.

A tárca közleményében felidézte, hogy a Tesco pert indított a magyar állammal szemben az ágazati különadóban fennállt adókötelezettségének eltörlése érdekében. A magyar bíróság előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett az Európai Unió bírósága előtt, kérve az ágazati különadó összeegyeztethetőségének vizsgálatát az uniós állami támogatási szabályokkal és a letelepedés szabadságával.

Az Európai Bíróság előtti eljárásban a kormány végig következetesen képviselte azt a meggyőződését, hogy az ágazati különadó nem sérti az uniós szabályokat – hangsúlyozta a PM.

A tárca közleménye szerint ezt erősíti meg Juliane Kokott főtanácsnok csütörtökön kiadott hivatalos véleménye, amelyben a főtanácsnok megállapítja, hogy a különadó nem okoz hátrányos megkülönböztetést az adóalanyok között, így összhangban van a letelepedés szabadságának elvével. Emellett egyetlen vállalkozásnak sem biztosít szelektív előnyt, ezért az Unió állami támogatási szabályaival is egybevág. A főtanácsnok azt is megállapította, hogy az ágazati különadó nem forgalmiadó-jellegű közteher, ezért nem ütközik az ezt szabályozó irányelvbe sem.

A főtanácsnok véleménye egybecseng kormány által eddig képviselt nézettel – szögezte le a PM. Hozzátette ugyanakkor, hogy a vélemény szakmai alapokon nyugvó ajánlásként értékelhető, és nem köti az Európai Bíróságot az ítélete meghozatala során. A magyar kormány azonban bízik abban, hogy a bíróság is azonos, vagy hasonló következtetésre fog jutni, mint a főtanácsnok; a bírósági döntés idén ősszel várható – olvasható a közleményben.

 

 

MTI

Facebook hozzászólások