2020. december 3 , csütörtök - Ferenc

Pékségválság: drágult a liszt, kevés a pék

Budapesten megindultak az árak felfelé a pékségekben. A szakmabeliek szerint előfordul, hogy ellátási zavarok lesznek; ennek oka a liszt drágulása, valamint a béremelés ellenére az ágazatban dolgozók hiánya – írja a Napi.hu

A Magyar Nemzet szerint több Budapesti pékségben is nőtt a pékárúk ára. Mindez csak a kezdet, ugyanis a búza tonnánkénti ára 5-6 ezer forinttal több lett, mint tavaly ilyenkor. Ennek következményeképpen a liszt is drágul, tehát a kenyér és a péksütemény árának emelkedése szinte bizonyos.

Az Agrárszektor.hu szakmai portál szerint a malomipar kénytelen a vevőkre áthárítani az áremelkedést. Az egyik legnagyobb pékséghálózat, a Lipóti Pékség 5-10%-os áremelést harangozott be. Ez az áremelési tendencia vélhetően minden pékségnél látható lesz.

A másik probléma az ágazatban, hogy míg Bécsben 1500 euró a minimális havi fizetés, addig itt jóval kevesebb, ezért, hogy az ágazatban dolgozók ne vándoroljanak ki külföldre, folyamatosan növelni kell a bérüket, de a helyzet állása szerint olyan kevesen dolgoznak pékségekben, hogy ellátási zavarok is jelentkezhetnek nemsokára.

Forrás: Napi.hu

Facebook hozzászólások