2024. június 15 , szombat - Jolán

Olcsóbban is gurulhatnának a magyar fuvarozók

Press test and drive, Next Generation Scania Scania S 500 6x2 twin-steer, Highline with curtainside semitrailer and centre axle trailer Södertälje, Sweden Photo: Kjell Olausson 2016

Iparági szinten akár több milliárd forint üzemanyagköltséget is megtakaríthatnának a hosszú távú nemzetközi fuvarfeladatokat ellátó magyar vállalkozások az alacsony gördülési ellenállású tehergépjármű abroncsok használatával.

A Bridgestone adatai szerint a csökkentett gördülési ellenállású teherabroncsok révén ugyanis mintegy 2,5-3%-kal csökkenthető egy évente átlagosan 150.000 km-t futó kamion üzemanyag fogyasztása. Ez egy járműre vetítve évente több mint 400.000 Ft üzemanyagköltség-megtakarítást eredményez, vagyis egy 10 kamionból álló flottát üzemeltető vállalkozás 10-ből 1 sofőr éves bérét kigazdálkodhatja a könnyebben futó abroncsok révén.

Egyre messzebb kalandoznak nyugatra az országutak magyar igáslovai

Az Eurostat adatai szerint a 2.200 milliárd tonna-km összmennyiségű európai áruszállítás 75%-át teherautók bonyolítják. A fuvarfeladatokon belül egyre nagyobb a nemzetközi fuvarok aránya, amit az is mutat, hogy míg a 300 és 999 km közötti fuvarok volumene évek óta csökken, addig a hosszú távú, 1.000 km feletti fuvarok mennyisége 2011-től közel 5%-kal bővült.

A magyar fuvarozók pedig jócskán kiveszik a részüket ebből a növekedésből. Amíg Nyugat-Európában a vállalkozások fuvarfeladatainak (tkm) 75-80%-a belföldi vagy regionális fuvar, addig a magyar fuvarozók esetében az arány pont fordított; az általuk megtett 38 milliárd tonna-km 73-75%-a külföldre irányul, vagyis hosszú távú szállítás – áll a közleményben.

Nem mindegy, hogyan pörög a kerék

A fuvarozó vállalkozások versenyképességének megőrzésében kiemelkedő szerepet töltenek be a gumiabroncsok. Habár egy vállalkozás összes költségének mindössze 5%-át teszi ki az abroncsok ára, a teljes működési költség 35%-át jelentő üzemanyag-felhasználás csökkentésében a jó abroncs kulcsfontosságú.

„80 km / óra sebességnél egy kamion által elhasznált üzemanyag mintegy 30-35%-át az abroncsok gördülési ellenállása emészti fel. Éppen ezért a hosszú távú fuvarfeladatokat ellátó magyar vállalkozásoknak különösen érdemes gépjárműveiket csökkentett gördülési ellenállású gumikkal felszerelniük” – mondta Barcsik Ákos, a Bridgestone Magyarország Kft. főmérnöke.