2022. január 21 , péntek - Ágnes

Magyarország Uniós rekorder az építőiparban

Júliusban is Magyarországon bővült legnagyobb mértékben, 22,6 százalékkal, az építőipar termelése az Európai Unió 28 tagállama közül – ez derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) kedden kiadott jelentéséből.

Az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva, az euróövezet 19 tagállamában 0,2 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,5 százalékkal emelkedett az építőipar kibocsátása júliusban az előző hónaphoz képest.

A tavaly júliusival összevetve az euróövezetben 3,4 százalékkal, az unió egészében pedig 3,6 százalékkal növekedett az építőipari termelés.

Júniusban éves összevetésben az euróövezetben 4,3 százalékkal, az unióban pedig 4,1 százalékkal, míg havi szinten 0,3 százalékkal, illetve 3,9 százalékkal bővült az építőipar termelése.

    A legerőteljesebb növekedést 2016 júliusához képest

  • Magyarországon (+22,6 százalék),
  • Svédországban (+21,2 százalék),
  • Lengyelországban (+19,8 százalék),
  • Szlovákiában (+14,7 százalék) regisztrálták.

Csökkenést jelzett Nagy-Britannia (-1,1 százalék) és Olaszország (-0,4 százalék).

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 13 országból nincs júliusra vonatkozó adat, és közülük is 8 országra csak negyedéves adatot tesznek közzé.

Az euróövezetben 1,5 százalékkal, az Európai Unióban pedig 1,3 százalékkal növekedett az építőipar termelése a második negyedévben az előző negyedévhez képest, éves összevetésben 3,6, illetve 3,7 százalékos emelkedést mértek.

 

Forrás: MTI

Facebook hozzászólások