2020. október 21 , szerda - Orsolya

Lesütik a szemüket a hatóságok a pénzmosáson

Szigorúbb ellenőrzésre sarkallja a hatóságokat az Europol, miután a pénzintézetek által jelentett gyanús tranzakciókat nem vizsgálták ki.  A 2014-es (legfrissebb) adatok szerint több mint egymillió tranzakciót jelentettek a hatóságoknak, amely pénzmosás gyanújával került az illetékesek elé. Ebből viszont mindössze minden tizediket vizsgálták csak ki. Az Europol vezetője, Rob Wainwright hozzátette, hogy a pénzmosás a drogkereskedelemhez kapcsolódik Európában.

Az egymilliós érték nagyjából 17%-kal nagyobb, mint a 2013-as bázis, illetve a 2006-os érték körülbelül 166%-a. A hatalmas növekmény elsősorban azzal indokolható, hogy a bankok szigorúbban kezdték ellenőrizni a pénzmosást és sokkal kifinomultabb szűrőket vezettek be – írja a Reuters.

Csak Olaszországban 164 milliárd eurónyi tranzakció került a felszínre, mindez az olasz gazdaság tizedének felel meg. Hollandiából és az Egyesült Királyságból jelentik a legtöbb gyanús tranzakciót, ami az országokban működő pénzügyi központokkal is összeköthető.

 

Forrás: Reuters

Facebook hozzászólások