2021. április 13 , kedd - Ida

A kiskereskedelem erősödése a lakosság bizalmát jelzi

    A nem élelmiszer jellegű kiskereskedelemben tapasztalható 7,7 százalékos emelkedés a lakosság bizalmának folyamatos növekedését tükrözi, hiszen azt mutatja, hogy az emberek egyre több tartós fogyasztási cikket vásárolnak – mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH szerdai közlése szerint augusztusban folytatódott a kiskereskedelmi forgalom növekedése, a bolti értékesítés, változatlan áron számolva, 4,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a júliusi 4,2 és a júniusi 5,2 százalékos emelkedés után.

Pomázi Gyula az internetes vásárlásokról elmondta, hogy a digitális kereskedelemmel foglalkozók száma és az általuk generált forgalom is folyamatosan nő, és a következő két-három hónapban az év végi vásárlások felfutása miatt további forgalomnövekedés várható.

A közlemény szerint a kiskereskedelmi forgalom már 50 hónapja folyamatosan erősödik.

A tartós fogyasztási cikkek forgalmának bővüléséhez hozzájárult a kormány otthonteremtési programja is. A lakáspiac élénkülését jelzi, hogy 2017 első fél évében a kiadott építési engedélyek száma 40 százalékkal emelkedett, a felépült lakások száma pedig 46 százalékkal bővült. Az új otthonok berendezése pedig a bútor, lakberendezési- és elektronikai termékek kereskedelmével foglalkozó cégek forgalmát is támogatja – közölték.

A kereskedők is tartós növekedési pályával számolnak, hiszen az áruház-felújítások eredményeként folytatódott az ágazat beruházásainak másfél éve tartó kiugró bővülése.

A hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően a minimálbér újabb 8 százalékkal, a garantált szakmunkás bérminimum pedig 12 százalékkal nő 2018. január elsejétől, mindez a bérek emelkedésén keresztül tovább serkenti majd a fogyasztást és a kiskereskedelmi forgalom bővülését is.

 

Forrás: MTI

Facebook hozzászólások