2020. június 5 , péntek - Fatime

Internetezés legálisan, illegálisan

A Hamisítás Elleni Nemzeti testület (HENT) a fiatalokat érintő legfrissebb országos felmérésből kiderült, hogy a fiatal felnőttek negyede nem tudja egymástól megkülönböztetni a legális és az illegális oldalakat.

A felmérés kimutatta, hogy az illegális tartalmak letöltésének népszerűsége a gyors és egyszerű hozzáférések, mintsem az ingyenesség miatt olyan „kelendők”. A válaszadók szerint az sem mellékes, hogy ezekről az oldalakról sokkal könnyebbe beszerezhető bármi, mint a legális tartalmakról.

A HENT kutatásaiból kimutatható, hogy fiatalok négyötöde zenehallgatásra, háromnegyede filmnézésre, kétharmada vásárlásra, a megkérdezettek fele pedig különböző játékra használja az internetet.

A hat évvel ezelőtti eredményekhez képest megfigyelhető, hogy az akkor még többnyire középiskolás fiatalok – akik azóta fiatal felnőtté értek – körében mára jelentősen megugrott az online hírek fogyasztása: míg 2011-ben ez az arány 46% volt, idén már 71%, vagyis a fiatalok érdeklődőbbé és nyitottabbá váltak a közéleti és politikai témák iránt – írja a HVG.hu.

A fiatalok közel fele fizetett már online tartalmakért, viszont jelentős a két nem közötti különbség: A férfiak 59%-ára, a nőknél 31%-ára volt ez jellemző.

A HENT felméréséből az is kiderül, hogy a zenei tartalmak első számú szolgáltatója továbbra is a YouTube (88%), de a válaszadók csaknem kétharmada (64%) a letöltést is használja, ugyanakkor fontos változás, hogy a hat évvel ezelőtti adatokhoz képest (69%) enyhén visszaesett ennek a népszerűsége.

Az is érdekes fejlemény, hogy a fiatalok közel egyharmada stream alapú zeneszolgáltatónál már beregisztrált, főképpen az ingyenes elérhető verziót veszik igénybe.

A továbbiakat itt olvashatják!

 

Forrás: HVG.hu

Facebook hozzászólások