2021. július 23 , péntek - Lenke

Iden fogyasztottuk a legtöbb áramot

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adataiból mutatták ki, hogy Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása új történelmi rekordot ért el.

Idén nyáron a Magyarországot felhasznált villamos energia mennyisége 3,15 százalékkal haadta meg az előző évit (10 988 GWh volt, ami 335,87 GWh-al emelkedett).

Rendszerterhelés szempontjából az idei nyári csúcsot a MAVIR június 28-án regisztrálta 6357 MW-os negyedórás átlag értékkel 25,8 Celsius fok napi átlag hőmérséklet mellett – írja a Tőzsdefórum.hu.

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fotovoltaikus termelő, másszóval a háztartási méretű kiserőművek, ezek a rendszerterhelési értéket némileg torzítják; ez az eltérés lehet akár 100-200 MW is.

„A hazai és régióbeli átviteli hálózatok, valamint az elosztó hálózatok és az erőművek tervezett karbantartásainak gondos egyeztetése lehetővé tette a magas nyári terhelés zavartalan kiszolgálását” – mondta Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Hozzátette, a megfelelő tartalékoknak köszönhetően az előfordult üzemzavarok sem okoztak kiesést a szolgáltatásban az átvitel szintjén.

Facebook hozzászólások