2020. október 24 , szombat - Salamon

Huszonhat spanyol villamos érkezik Budapestre

Fotó: MTI

A spanyol cégek egyre nagyobb szerepet játszanak a magyar gazdaság teljesítményének bővítésében is. A spanyol autóipari beszállítók dinamikus magyarországi beruházásai jelentősen segítik Magyarországot, hogy megőrizze vezető autóipari pozícióját Európában.

A korábbi sikeres együttműködésnek köszönhetően újabb huszonhat spanyol villamos érkezik Budapestre februártól Spanyolország Magyarország tizennegyedik legfontosabb kereskedelmi partnere, a két állam mintegy 4,5 milliárd eurós kereskedelmi forgalmat bonyolít– közölte a magyar miniszter, hozzátéve: 250 spanyol cég több mint 4500 magyarnak ad munkát. Elkezdtek megjelenni Spanyolországban a magyar befektetések – mondta Szijjártó Péter, kiemelve a földgáz kereskedelmét és a gyógyszerpiacot.

Spanyolországból érkezik a tizenegyedik legtöbb turista Magyarországra. Számuk az év első tíz hónapjában 9 százalékkal nőtt, meghaladva a 160 ezret. Ezek az emberek több mint 400 ezer vendégéjszakát töltöttek Magyarországon – közölte Szijjártó Péter.

Josep Borrell úgy vélekedett, gyakrabban kellene találkozniuk, legutóbb ugyanis tizenegy éve járt spanyol külügyminiszter Magyarországon. Azt mondta, várja partnerét Spanyolországba, hogy megvitassák, miként tudnák fejleszteni a magyar infrastruktúrát, például a vasúthálózatot. Kína után Spanyolországban van a legtöbb kilométernyi gyorsvasút a világon, és Magyarország is tervez ilyen irányú beruházásokat– jegyezte meg. Kiemelte, hogy a magyarok is komoly érdeklődést mutatnak Spanyolország iránt, és arra bátorította őket, látogassanak el a déli államba, nem csupán a napsütéses éghajlat, de a kulturális hagyományok miatt is. Sok repülőjárat köti össze a két országot – fűzte hozzá Josep Borrell. A spanyol miniszter szerint arra kellene törekedniük, hogy megértsék egymást, megszűnjön a szakadék a Kelet és a Nyugat között.

Facebook hozzászólások