2020. december 2 , szerda - Melinda

Horror árak az albérletpiacon

A nagyobb vidéki városokban és Budapesten az albérletek bérleti díjai meghaladják a nettó átlagfizetés 60%-át.

Horror árakkal találkozik az ember, ha az ingatlanpiacra téved, főképpen az albérletek bérleti díjai szöktek a magasba. Irracionális, hogy a szűkös kínálat és kritikán aluli lakások ellenére fénykorát éli az albérletbiznisz. Nem érdemes ingatlanirodához fordulni, az ember elől pár órán belül elhappolják a normális albérleteket, a főbérlők diktálják az árakat, egyes lakásokra pedig licitálni kell, hogy megszerezhessük.

‘A határ a csillagos ég’

Az alacsony jutalék miatt már az ingatlanirodák sem foglalkoznak nagyon az albérletekkel, érdemes inkább feliratkozni egy internetes albérletfigyelő oldalra, ahol értesítenek minket az éppen aktuális kínálatról.

Jelenleg a fővárosban Csepel és Budafok a két legolcsóbb kerület, itt már 60 ezerért egy garzont ki lehet bérelni, de alapvetőleg helyt álló az a sztereotípia, hogy ahogy a belváros felé közelítünk, arányosan úgy emelkednek az árak. Jelenleg az V. kerület a legdrágább, itt egy garzon bérleti díja átlagosan 120 ezer forint/hó.

Szakértők szerint a drágulás oka több okból tevődik össze. Az egyik, hogy a fiataloknak megváltozott a viszonya az ingatlanokhoz. A bizonytalan „letelepedés” miatt, mivel kétséges, hogy hol, és milyen hosszú időre kapnak munkát, inkább a mobilitást választják, azaz rövidtávra bérelnek lakást. Másrészt egyre többen költöznek a fővárosba vagy vidéki nagyvárosokba, viszont az eladott ingatlanuk nem egyenértékű a nagyvárosok és a főváros ingatlan árviszonyaival, így az összeg nem képes fedezni a lakásvásárlást. Ebben az esetben is albérlethez folyamodnak az emberek, ebből látszik, hogy a kereslet és a kínálat között széles szakadék tátong.

Várhatóan az árak idén már stagnálni fognak, kénytelenek vagyunk együtt élni a magas árakkal. Jó hír, hogy előreláthatólag, mivel a nettó átlagfizetés 60%-át teszi ki a havi bérleti díj, már nem tudnak tovább nőni a bérleti díjak.

 

 

Szerző: Varga Tibor

 

Facebook hozzászólások