2020. május 27 , szerda - Hella

Hányszor költözik életében egy magyar?

Átlagosan 3,4 lakásban élik le életüket, de úgy is mondható, háromszor költöznek életükben a magyarok. Az elmúlt évek ingatlanpiaci fellendülését nézve ez a szám várhatóan tovább növekszik majd a következő időszakban. Egy évtized átalakította a lakásszerzés módját: a magyarok egyre nagyobb arányban bérelnek lakást, ugyanakkor egyre többen vannak, akik maguk által épített lakásba költöznek.

A KSH 2015-ös lakhatási felméréséből kiderült, hogy mindössze minden tizennegyedik ember éli le az életét abban a lakásban, ahova született. Élete során a magyarok 30%-a egyszer, további 30%-a kétszer, 33%-a még ennél is többször vált otthont. A korábbi, 2003-as felmérés eredményéhez képest többet költözködnek az emberek. Akkor még 3,2, ma átlag 3,4 lakást használ összesen élete során egy ember – áll a közleményben.

Az elmúlt 12 évben végbemenő változások közül a legmarkánsabb fordulat az albérletek felfutásánál érhető tetten. 2003-ban még a magyarok 10,8 százaléka költözött magánalbérletbe, 2015-re ez az arány közel háromszorosára növekedett, elérte a 27,9 százalékot.  „Az elmúlt évben drasztikusan nőtt az ingatlanok iránti kereslet, amelyet egyaránt befolyásolnak az állami kedvezmények, a különféle munkáltatói juttatások, és a gyarapodó befektetői szándékú vásárlások” – hívta fel a figyelmet Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. – „Mind vásárlásra, mind albérletre egyre többen vágynak, így a KSH által vizsgált évtizedes tendencia alapján azt várjuk, tovább fog emelkedni az egy életre jutó költözések száma. ”

A Központi Statisztikai Hivatal felmérése 2005 és 2015 között vizsgálta a magyar háztartásokat. Az említett adatok a 2016 áprilisában publikált A lakásokon belül végzett beruházások és karbantartások című tanulmányból származnak.

 

HrGlobe

Facebook hozzászólások