2021. július 28 , szerda - Szabolcs

Egy ukrán hacker programját használhatták

Egy ukrán hacker azt állítja, hogy egy általa készített programot használtak fel az amerikai elnökválasztásokat befolyásolni szándékozó számítógépes támadásokban, amelyek elkövetésével Oroszországot gyanúsítják az Egyesült Államokban – adta hírül csütörtökön az UNIAN ukrán hírügynökség a The New York Times című amerikai lapra hivatkozva.

A Profexer néven internetező hacker saját bevallása szerint különböző programokat adott el az úgynevezett darkneten. A férfi maga jelentkezett a rendőrségen, és megadott minden szükséges adatot, amelyek szerinte állítását bizonyítják.

Az UNIAN szerint jelenleg ő az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik fő tanúja az ügyben. Az ukrán rendőrség a férfi nevét nem hozta nyilvánosságra, csak annyit árult el, hogy Ukrajnában van, és nem vették őrizetbe. A hatóságok szerint nincs bizonyíték arra, hogy a hacker az orosz titkosszolgálatoknak dolgozott volna.

Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy a Politico című lap az év elején megjelentetett egy cikket, amelynek szerzője felvetette annak lehetőségét, hogy Ukrajna megpróbálta szabotálni Donald Trump győzelmét az amerikai elnökválasztásokon. Később Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője – válaszolva az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásról szóló vádakra – azt állította, hogy jelentős számú bizonyíték támasztja alá az ukrán kormányzat és az amerikai Demokrata Párt közötti “összeesküvést”. Ukrajna amerikai nagykövetsége alaptalannak nevezte az efféle kijelentéseket.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter tájékoztatása alapján Trump megkérdezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt július 7-i hamburgi találkozójukon, hogy beavatkozott-e Oroszország az amerikai elnökválasztásokba. A kérdésre Putyin nemleges választ adott. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter állítása szerint Trump a megbeszélésen elfogadta Putyin biztosítékait, hogy nem volt ilyen beavatkozás. Tillerson viszont megjegyezte, hogy nem tudni, valaha is egyetértésre jut-e a két ország ebben a kérdésben.

 

 

Forrás: MTI

Facebook hozzászólások