2020. április 1 , szerda - Hugó

„Egy jó polgármesternek a városát kell szolgálnia!”

Mánya Zsolt 47 éves, tősgyökeres százhalombattai. Ott született és jelenleg is ott él a családjával. Egy építőipari céget vezet, amely családi házak építésével és középületek felújításával foglalkozik.

-Szeret itt élni?

-Nagyon. Nem tudnám elképzelni az életem máshol.

-Mi az, ami az ön közreműködésével változás lenne a városban?

-Százhalombatta az utóbbi időben nem prosperált olyan jól, mint ahogy kellett volna. Úgy érzem, hogy nincs lendületben a város, pedig sokkal több van benne. Ha én polgármesterként hozzá tudok ehhez járulni, akkor be fog indulni az élet kulturális, sport és gazdasági oldalon is. Mindenképpen pezsgőbb, frissebb életet képzelek el Százhalombattán.

Tudja, ez egy nagyon jó város, megérdemli, hogy jól működjön, és az itt élő emberek megkapják azokat a szolgáltatásokat, amiket jogosan várnak el.

-Egészségügy szempontjából, összehasonlítva a magyar átlaggal, mi az, ami elmondható jelen pillanatban, illetve mi az, amit önök vállalnának?

-Sajnos van némi hasonlóság a százhalombattai és az országos egészségügy között. Történtek ugyan kezdeményezések, mint például egy új röntgen gép beszerzése, ami elismerésre méltó, de ennél több kell. Mi orvosokat hoznánk a városba, akik nap, mint nap köztünk élnének. Fontos, hogy legyenek kapcsolatban az emberekkel, beszélgessenek velük. Nyilván nekünk kell azokat a feltételeket megteremtenünk, amelyek miatt ide költöznének és itt is maradnának. A másik a várólisták kérdése. Szeretnénk mindenféle diagnosztikai vizsgálatnál a várakozási időpontokat 2 hét alá csökkenteni, mert nem méltó az emberhez, hogy hónapokig várjon egy vizsgálatra. Életek múlhatnak ezen. A gyógyszertári ügyeletet kiterjesztenénk a hétköznap estékre is, valamint létrehoznánk a hétvégi fogászati ügyeletet.

-Egészségügyi épületek megfelelő számban vannak?

-Én azt gondolom, hogy igen. Ha a meglévőre még egy szintet rá tudnánk húzni, az jobb lenne, de nem ez a prioritás. Maga az épület rendben van nagyjából, inkább a hatékonyságra gondolok. A szervezésben látnék inkább potenciált.

-Mi az a terület, amiben még változtatni szeretnének?

-Szeretnénk önkormányzati buszjáratokat indítani. Jelenleg Budapestre beutazni több mint 1 órát vesz igénybe. A vonatközlekedés ugyan megújul, de vannak, akik a busszal való közlekedést részesítik előnyben. Ami még ennél is fontosabb, hogy szeretnénk egy iskolabusz járatot elindítani, mert Óvárosból és Dunafüredről a szülőknek gépjárművel kell behozni a gyerekeket az iskolába. Ha a srácoknak délután van még bármilyen iskolai szakkör vagy egyéb elfoglaltságuk, akkor is csak a szülőkkel tudnak közlekedni. Ezt meg kell oldani. A busz összeszedné a gyerekeket azokban az időpontokban, amikor szükség van rá. Nem kérdés, hogy tennünk kell ez ügyben is.

Ezenkívül az idősek életét is meg szeretnénk könnyíteni Százhalombattán. Segélyhívó karperecet biztosítanánk az egyedül élőknek, illetve azoknak, akik igényt tartanak erre, amivel azonnali jelzést tudnak küldeni az orvosi diszpécser szolgálatnak. Létrehoznánk az Idősügyi Tanácsot, amely saját költségvetési kerettel gazdálkodva, az összes, időseket érintő problémát meg tudná oldani a városban, valamint aktív párbeszédet segítene elő a városvezetés és a szépkorúak között.

-Üzletek? Vásárlási lehetőségek?

-Harminc km-re vagyunk a fővárostól, sokan ott is vásárolnak. Ezt is szeretnénk rendbe tenni. Egy olyan diszkont áruházat hozunk a városba, ahol azon az árszínvonalon lehetne vásárolni, mint a környező településeken.

Itt Százhalombattán jelenleg egy picit drágább az élet érdekes módon, mint a környéken. Ennek okára még nem jöttem rá, ám ha sikerülne ezt megvalósítani, a százhalombattai lakosok életén jelentősen tudnánk javítani.

-Az iskolák, óvodák száma megfelelő?

-Igen, ebben jól állunk. Mivel az állam elvette az önkormányzat hatásköréből ezeket a létesítményeket, egy kicsit nehezebb a helyzet, de meg kell oldani. Én azt gondolom, hogy itt az oktatás, és a gyermekekkel való bánásmód rendkívül jó, az átlagnál messze magasabb, és erre büszkék vagyunk. Az “államosítással” kialakult nehézségeket pedig nekünk, az Önkormányzatnak kell majd kezelnünk.

-Egyéb tervek?

-Szeretnénk a közüzemi szolgáltatók irodáit visszahozni, ugyanis jelenleg el kell mennünk Érdre, ha elektromos árammal vagy gázzal kapcsolatos ügyet kell intéznünk. Régebben ez itt volt a városban, most ismét szeretnénk, ha a lakosok itt tudnának ilyen típusú közmű ügyeket intézni. Ne keljen utazniuk, ha nem muszáj.

Szeretnénk továbbá egy saját ifjúsági központot is létrehozni, ugyanis úgy érezzük, hogy a fiatalok el vannak hanyagolva. Őket szeretnénk ellátni olyan programokkal, hogy ők is a város hasznos tagjainak, megbecsült lakosainak érezzék magukat. Tudjanak szórakozni, jó zenekarokat hallgatni, tudjanak fejlődni, és feltöltődni. Ne keljen ezért feltétlenül a fővárosba menniük.

-Ott esetleg sportolási lehetőségek is lennének, vagy erre van más épület?

-Igen, össze lehet vonni a kettőt. A jelenlegi sportcsarnok elavult állapotban van, pedig nagy szükség lenne rá, hogy fel legyen újítva. Jelenleg az emberek a Duna parti gátat használják futásra, mi szeretnénk egy olyan gumírozott futópályát is létrehozni, ahol egészségesen tudnak sportolni az emberek.

-Beszéljünk egy kicsit önről. Hogy tudja majd összeegyeztetni a munkáját és a városvezetésben való tevékenységet?

-Ez nem probléma nekem. Egy polgármester ugyan nem vihet üzleti vállalkozást ügyvezetőként, de tulajdonos lehet. A cégemben elég jó a szervezés, van olyan vezetőm, aki egy kis többlet energiával, át tudja venni az ügyvezetői szerepemet, szóval ez nem probléma.

 

Facebook hozzászólások