2020. július 9 , csütörtök - Lukrécia

Egekben a befeketési hangulat az euróövezetben

A vártnál jóval nagyobb mértékben, több mint tízéves csúcsra erősödött az euróövezetben a befektetői hangulat a Sentix német gazdaságkutató intézet novemberre vonatkozó felmérése alapján.

Az index novemberi értéke 2007 júliusa óta a legmagasabb értékre, 34,0 pontra emelkedett az októberi 29,7 pontról. Elemzők kisebb növekedést, 30,8 pontot vártak novemberre.

Az index elemei közül az aktuális kondíciók megítélését számszerűsítő mutató 2007 szeptembere óta a legmagasabb szintre, 45,8 pontra emelkedett az előző havi 41,8 pontról. Az euróövezet gazdasági helyzetének alakulásával szembeni várakozásokat tükröző mutató pedig két és fél éves csúcsra, 22,8 pontra emelkedett 18,3 pontról.

Németország esetében még erősebb a befektetők optimizmusa. A Sentix németországi beruházási hangulatindexe a felmérés történetének legerősebb értékére, 42,4 pontra emelkedett az októberi 37,7 pontról.

Több év stagnálás után az euróövezeti gazdaság erős növekedési pályára lépett az Európai Központi Bank rendkívül laza monetáris politikájának támogatásával. Már megjelentek az olyan aggodalmak, miszerint ingatlan- és kötvénybuborékok keletkezhetnek a leggazdagabb országokban.

 

Forrás: MTI

Facebook hozzászólások