2020. december 1 , kedd - Elza

Dobd be magad!

Az újrahasznosított üdítős- és sörösdobozokból bicikli- és repülőgépalkatrészek is készülnek.

„Dobd be magad” néven új környezetvédelmi program indult az alumínium dobozok szelektív gyűjtésének népszerűsítésére. Magyarországon évente mintegy 450 millió darab üdítős, sörös és energiaitalos doboz végzi a vegyes hulladékban, holott ez az értékes nyersanyag teljes egészében visszaváltható és újrahasznosítható lenne. A www.dobdbemagad.com honlapon elérhető Aluakadémia játékos formában igyekszik bővíteni a fiatal felnőttek környezetvédelmi ismereteit. A zöld programhoz nagykövetként több ismert hazai személyiség, például Janicsák Veca énekesnő is csatlakozott.

Évente 6390 tonna alumíniumot hasznosítunk újra

Magyarországon évente 800-900 millió darab alumínium dobozba töltenek italokat, vagyis minden magyar állampolgár átlagosan 80-90 darab dobozt használ fel évente. Ugyanakkor az így keletkezett hatalmas mennyiségű nyersanyag csupán felét gyűjtik szelektíven, noha az 100%-ban újrahasznosítható lenne. A fennmaradó 450 millió darab doboz a hulladéklerakókon végzi, pedig a lakosság rendelkezésére álló házhoz menő szelektív gyűjtési rendszer mellett a használt aludobozok országszerte csaknem 200 aludoboz visszaváltó automata révén is visszagyűjthetőek. A magyar Returpack Kft. által fejlesztett és üzemeltetett gyűjtő automatákat elsősorban szupermarketekben – Auchan, CBA, Spar és Tesco – helyezték el, így könnyen megközelíthetőek és a használatuk is egyszerű. Az aludobozok szelektív gyűjtésért az automatáknál pénz jár, de jelenleg csak az aludobozok 17%-át, vagyis évente mintegy 100 millió dobozt gyűjtenek vissza országszerte az automaták segítségével.

A Dobd Be Magad elnevezésű új, zöld program célja a tudatosítás és a környezetvédelmi ismeretek bővítése elsősorban a fiatal felnőttek körében. Az aludobozok 100%-ban és végtelen alkalommal újrahasznosíthatóak, ráadásul a hulladék alumíniumból készült új dobozok minőségromlás nélkül, 60 napon belül visszakerülhetnek a boltok polcaira. Ezzel az elsődleges nyersanyagból készülő fémhez képest 95%-os energiamegtakarítást érhető el. Újrahasznosított alumíniumdobozokból számos értékes termék, például autóalkatrészek, karosszéria, biciklik váza és repülőgép alkatrészek is készülhetnek. Egy tonna alumíniumból mintegy ezer bicikli váza készülhet el, míg egy átlagos autó alumínium karosszériájához nagyjából 10.000 aludobozra van szükség. Ha egy Boeing 747 utasszállító repülőgép alumínium alkatrészeit akarnánk újrahasznosított alumíniumból pótolni, akkor kb. 4,4 millió aludobozt kellene szelektíven gyűjtenünk. Ezt a mennyiséget a Returpack Kft. által üzemeltetett visszagyűjtő rendszer akár 2 hét alatt is összegyűjti Magyarországon.

Az energiahatékonyságot az is jól mutatja, hogy egyetlen aludoboz újrahasznosításával annyi energiát lehet megtakarítani, amennyi három órára elegendő egy laptop vagy egy tévé működtetéséhez. A világon előállított alumínium kb. 75%-a a folyamatos újrahasznosításnak köszönhetően még ma is forgalomban van. A szelektív gyűjtésével lényegesen csökkenthető a szén-dioxid (CO2) kibocsátás is, hiszen 1 tonna alumínium újrahasznosításával akár 9 tonna CO2 kibocsátástól kíméljük meg bolygónkat.

A Dobd Be Magad kampány elsősorban a fiatal felnőtteknek szól, akik a legnépszerűbb közösségi oldalon és a www.dobdbemagad.com weboldalon elérhető Aluakadémia applikáción keresztül játékos formában tesztelhetik szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudásukat és jó válaszaikat értékes nyereményekre válthatják.

 

 

Facebook hozzászólások