2019. szeptember 21 , szombat - Máté

Diákmunka van, diák nincs

Fotó: Pixabay

Van, aki csak szünidőben, mások iskola mellett is dolgoznak diákként. A szerencsésebbek olyan háttérrel rendelkeznek, hogy nem kell iskola mellett plusz anyagi bevételre szert tenniük. Pedig munka akad bőven, ám dolgozni vágyó diák kevésbé. A pénz nem sok, az iskolaszövetkezetek tanácstalanok.

A diákok kedvükre válogathatnak a munkahelyek között, tárt karokkal fogadja őket bármelyik munkáltató, a probléma ott van, hogy alig akad valaki a hálóba. Pedig már nincsenek sablon diákmunkák, manapság sokkal érdekesebb, kreatívabb lehetőségek közül szemezgethetnek a diákok, mint régebben. Persze van betanított munkás, irodai dolgozó, de szép számmal találhatunk szakmai tudást igénylő munkát is, ami, ha releváns a munkakereső tanulmányaival, a későbbiekben gyakornoki időszakként is abszolválhatja. Mégis, a diák-munkaerő elenyésző, kevés a jelentkező, a megrendelők szívják a fogukat, az iskolaszövetkezetek pedig széttárják a karjukat.

„Azt mondhatom, hogy megbízhatatlanabb „diákanyaggal” dolgozunk, mint régebben. Ennek oka lehet a neveltetés, esetleg az online világ, ahol felelősség nélkül élhetik virtuális életüket a fiatalok. Szerencsére emiatt még nem veszítettünk ügyfeleket partnercégeinkből, de egyre nehezebb kiszolgálni őket” – nyilatkozta lapunknak a Meló-Diák Universitas Iskolaszövetkezet cégvezetője, Majzik Nándor.  

További probléma, hogy a diákok igényei meglehetősen megemelkedtek. Itt nemcsak a bérre kell gondolni, hanem a munkakörülményekre is: mivel, milyen technológiával kell dolgozni, mennyire hasznos, amit csinálnak.

Jelenleg bruttó 733 Ft az a minimális összeg, amit megkapnak a diákok, ennyiért viszont többségük nem hajlandó dolgozni, tehát a megrendelőnek (munkáltatónak) emelni kell a béren. A reális jövedelem bruttó 900-1500 Ft munkától függően, de az IT-fejlesztők 1500-3000 Ft-ot is megkereshetnek diákmunkásként.

A másik oldalról nézve észrevehető a korábbi modellel szemben, mely fokozatosan a ranglétrán való felkapaszkodást jelentené, hogy most a fiatalok, ahogy az életben is, úgy a munkahelyen is mindent egyből szeretnének – minél gyorsabban a legmagasabbra eljutni. Ezért részint megdolgoznak, másfelől várják, hogy az ölükbe hulljon. Mert ma már a fiatal generáció nem akar dolgozni. Ez látható is a széles munkakínálaton.

A cégeknek pedig szükségük van a diákmunkára, mivel az elbocsátott főállásban dolgozók helyét diákokkal töltenék fel, mert kevesebbet kell utánuk fizetni. A diákként bejelentett munkahelyek a munkavállalónak is megérné, hiszen a személyi jövedelemadó ebben az esetben 15%, míg a főállásban dolgozóknak 33,5%. A diákmunkával tehát a cég és a diák is egyaránt jól jár.

Ez egy összetett problémakör, amit megbízható, dolgozni vágyó, felelősségtudatos diákokkal, és megfelelő fizetést, elismerést, normális munkakörnyezetet biztosító cégekkel könnyedén lehetne orvosolni.

 

 

Szerző: Varga Tibor

Facebook hozzászólások