2020. július 12 , vasárnap - Izabella

Centrope-díjjal tüntették ki a bécsi Europa Club elnökét

Az elismeréssel a határokon átnyúló kulturális és gazdasági projektek megvalósítását díjazzák.

“A Centrope-díjjal a bécsi városháza nemcsak az Europa Club munkáját, hanem az itt élő magyarságot, a magyar közösségek, a hétvégi iskolák és a cserkészek tevékenységét is elismerte” – mondta a díjátadót követően Smuk András.

Az 1956-ban Ausztriába vándorolt magyar fiatalok által alapított Europa Club fő tevékenysége a magyar hagyományok ápolása és az asszimiláció fékezése. A szervezet legnehezebb feladata jelenleg a fiatalok integrálása.

Köszönőbeszédében a kettős identitás fontosságáról beszélt. Úgy vélte nem az asszimiláció, hanem a kettős kultúra megőrzése, megtartása és továbbvitele a magyarság megmaradásának záloga.

A Bécs városa és a Raiffeisenbank Niederösterreich-Wien által alapított díjjal a magyar-szlovák-cseh-osztrák regionális integrációban (Centrope) és az együttműködés előmozdításában kimagasló teljesítményt nyújtó személyt vagy intézményt tüntetik ki. A díjat immár tizedik alkalommal osztották ki.

A Centrope, a négy ország, Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország határ menti körzeteit átfogó regionális együttműködési keret 2003-ban jött létre annak érdekében, hogy a 6,5 millió lakosú régió – gazdasági és társadalmi adottságait összehangolva – Európa egyik legdinamikusabban fejlődő térségévé váljon. A közigazgatási, gazdasági és társadalmi szervezeteknek együttműködési lehetőségeket kínáló kezdeményezés fő területei közé az oktatás, a kutatás, a munkaerőpiac, a gazdasági és infrastrukturális fejlesztés, a kultúra és a PR-tevékenység tartozik.

Az Europa Clubot, a bécsi magyarok kultúregyesületét 1964-ben alapították 1956-ban Ausztriába menekült magyar fiatalok. Smuk András 2008 óta a klub elnöke.

 

 

mti.hu

Facebook hozzászólások