2024. május 14 , kedd - Bonifác

Az érettségi idején is biztonságos választás a közösségi közlekedés

Fotó: Pixabay

Az érettségi vizsgák idejére életbe léptetett, a tanítási időszakban érvényes menetrendnél is sűrűbb járatkövetést biztosító közlekedési rendnek köszönhetően nem nőtt a fővárosi járatok kihasználtsága az elmúlt napokban, azok továbbra is 10-20 százalékos telítettséggel közlekednek.

A május 4-én kezdődött érettségi időszak idejére speciális, sűrű követésű közlekedési rendet léptetett életbe a BKK. Újra a maximális kapacitást biztosító, tanítási időszakban érvényes menetrend szerint indulnak a járatok sőt, az érettségik első hetében (amikor a legtöbb diákot érintő vizsgákat tartják) a BKK a csúcsidei járatsűrűséget több mint 100 járat menetrendjének átdolgozásával körülbelül reggel 9 óráig meghosszabbította – áll a közleményben.

Emellett 30 tartalék autóbusz áll rendelkezésre városszerte, hogy szükség esetén forgalomba állítsák; ezeket is beleszámolva az érettségi időszakban munkanapokon 200 járművel több közlekedik Budapesten, mint a járványidőszak nagy része alatt érvényben lévő tanszüneti menetrend szerint. A rendkívül sűrű járatkövetést biztosító menetrendnek köszönhetően a járművek kihasználtsága továbbra sem növekedett 10-20 százalék fölé, azaz továbbra is biztonságos választás a közösségi közlekedés.

Az érettségi időszak következő két hetében számottevően kevesebb vizsgát rendeznek, ezáltal az érettségizni utazó diákok is kevesebben lesznek majd a járatokon, azonban a BKK a május 21-ig tartó időszakra továbbra is fenntartja a tanítási időszakban érvényes munkanapi menetrendet. Ahogy a járványidőszak kezdete óta, úgy a BKK továbbra is nagy erőkkel, több mértékadó budapesti csomópontban személyes jelenléttel, továbbá közel 400 közterületi kamera élőképén figyeli a fővárosi forgalmat és a járatok kihasználtságát, így ha szükséges, azonnal be tud avatkozni. Ezek a tapasztalatok segítenek majd az érettségi időszak után életbe lépő közlekedési rend meghatározásában is.

Az érettségi időszak hátralévő részében is érdemes kiszámolnia a diákoknak, hogy milyen típusú jegyet vagy bérletet érdemes megvásárolni az utazáshoz. A jelentős kedvezmény miatt érdemes tanulóbérletet váltaniuk, ha a hátralévő két hétben kizárólag az érettségi vizsgák miatt veszik igénybe a közösségi közlekedést.

Kedvező megoldást jelenthet a félhavi bérlet (2300 Ft), amely például a május 8. és 22. közötti időszakra is váltható. Ez a bérletfajta megvásárolható mobiljegyként is. Egy-egy napra vonaljegyet (350 Ft) is lehet váltani, vagy a 10 db-os gyűjtőjegy (3000 Ft) egy-egy jegyszelvényét felhasználni, ha épp az jelenti a legolcsóbb megoldást a tanuló számára. Azok a diákok, akiknek a kihirdetett veszélyhelyzet miatt jelenleg nincs érvényes diákigazolványuk, a vészhelyzet végét követő 15. napig a tanintézmény által elektronikusan elküldött igazolást bemutatva vehetik igénybe az utazási kedvezményeket.