2020. augusztus 15 , szombat - Mária

A nőknek marad az átképzés

Egy elemzés tavaly közel másfélszer annyi hölgy jelentkezett OKJ-s képzésre, mint az azt megelőző évben.

A Perfekt Zrt. 2015-ben is összeállította a nők körében legnépszerűbb OKJ-s képzések Top10-es listáját. A dobogó első három fokán nem történt változás, társadalombiztosítási ügyintézőnek jelentkeztek a legtöbben, de továbbra is vonzó a bérügyintézői és a vállalkozási mérlegképes könyvelő képzés is. Hat helyet ugrott előre a listán a pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ-s képzés, amely közel négyszer annyi jelentkezőt vonzott tavaly, mint az előző évben.

A 2014-es listán szereplő konyhai kisegítő helyett 2015-ben a sportedzői OKJ-s képzés iránt volt kiemelkedő az érdeklődés – derül ki az elemzésből.

Az adatok szerint egy átlagos OKJ-s hallgató 25 és 34 év közötti, nő, és minimum középfokú végzettséggel rendelkezik.

Az, hogy az OKJ-s képzésre jelentkezők kiugróan nagy arányban a 25-34 közötti korosztályból kerülnek ki, azt mutatja, hogy sokan választják felsőfokú tanulmányaik elvégzése vagy gyermekvállalás után ezt a képzési formát – emelik ki a sajtóanyagban.

Kiss J. Tamás oktatási szakértő szerint ennek oka, hogy a rövid és rugalmas képzési időnek köszönhetően az OKJ-s képzések remek alternatívát és piacképes tudást kínálnak azoknak, akik nem tudnak elhelyezkedni saját szakmájukban, vagy szülési szabadságuk után nincs lehetőségük visszatérni eredeti foglalkozásukhoz. Az oktatási szakértő szerint a női jelentkezők számának növekedése azt mutatja, hogy egyre több hölgy ismeri fel: az OKJ-s képesítésekkel könnyű érvényesülni a munkaerőpiacon, és az átlagnál jobb fizetésekre lehet számítani.

 

 

hrglobe.hu

Facebook hozzászólások