2019. december 15 , vasárnap - Valér

Doktor Peller és a szaxofon

Peller György 1998 óta Pilisszentiván község jegyzője…és zenész, aki a már 12 éve zajló Rock a Villa körül elnevezésű minifesztivál kitalálója és szervezője is. A “muzsika csinálás” 24 éve tartozik a mindennapjai közé. 20 évig saját zenekara is volt, Abszolút Hallás néven léptek fel. Három nagy és egy kislemezt adtak ki, nagyrészt saját szerzeményekkel. Jelenlegi zenekaraiban is játszik néhányat ezek közül.

– A zene kiemelt helyet foglal el az életedben. Mikor kezdődött ez a szerelem?

– 19 éves voltam amikor zenélni kezdtem, szüleim nem járattak zeneiskolába. Klarinéttal kezdtem, aztán tértem át a tenorszaxofonra, ami a fő hangszerem, illetve időnként szopránszaxofonon is játszom. Nemrég zongoratanulmányokba is kezdtem, de ez eléggé lassan halad idő hiányában. Gyermekkoromban a zene csak mint zenehallgatás játszott szerepet az életemben, de azt jelentőset, azaz gyakorlatilag folyamatosan hallgattam mindenféle zenét, míg végül mostanra főként a jazz mellett kötöttem ki.

– Voltak megszakítások esetleg a munkád miatt?

– Szerencsére nem volt, a munkám lehetővé tette a zenélést. Mivel jogszabályokban korlátozott számomra, hogy milyen mellékfoglalkozást űzhetek a főfoglalkozásom mellett, a zenélés jó kiegészítésnek bizonyult. Évente nagyjából 20-30 fellépésem van az országszerte, persze a legtöbb a lakóhelyem közelében.

– Mennyire tartod fontosnak az aktív zenész létet?

– Mivel nem csak zenész, hanem szerző is vagyok, abszolút fontosnak tartom. A mai napig folyamatosan alkotok, több száz témám van a telefonomban és a számítógépemen rögzítve, ami kidolgozásra, lejegyzésre, megvalósításra vár. Úgy gondolom, ahhoz, hogy egyre magasabb színvonalat tudjak produkálni a zenémben, folyamatos gyakorlásra, fejlődésre van szükség. Ezért a mai napig tanárhoz is járok, jelenleg Bazsinka Misi a szaxofontanárom.

– Hol szoktál fellépni és milyen formációban?

– Jelenleg három formációban játszom, egyrészt a Timur Lenk nevű zenekarban, amely a magyar underground egyik jelentős együttese, egy blues zenekarban a Thursday Blues Bandben, és saját duó illetve időnként trió felállású jazzformációimban. A koncertek főként Budapesten, és vidéki városokban vannak, de minden hónapban tartunk egy „jazzkeddet” Pilisvörösváron egy helyi étteremben.

Videó:

– A mai napig fejleszted a tudásod, zenetanárhoz jársz. Ilyen hivatás mellett, hogy fér az életedbe?

– A zenetanulás nálam úgy zajlik, hogy kb. havonta megyek a tanáromhoz, aki megfelelő mennyiségű feladatot ad egy hónapra. Amikor úgy érzem, hogy teljesítettem a feladottakat, jelentkezem a következő órára, illetve közben a saját magam által kigondolt dolgokat is gyakorlom, tanulgatom, csiszolgatom, mivel egy héten több próbám is van.

A napi gyakorlási rutin szerencsére már kialakult, így ha esetleg valamilyen okból nem érnék rá egy-két napig zenélni, a családom biztosít számomra ehhez időt.

 

Szerző: M. Kovács Ágnes

Facebook hozzászólások