2021. június 21 , hétfő - Alajos

Aki Oslóban talált újra a festés örömére

Az Oslo–Budapest távolság közel 2000 kilométer. Ennyit kellett megtennie Felföldi Anna grafikus festőművésznek, hogy újra visszatérhessen nagy szerelméhez, a festészethez.

Csak az a kár, hogy ezáltal a „jobb agyféltekés rajzolás” egyik legelhivatottabb hazai oktatójától is búcsút kellett vennünk – vagy legalábbis sokkal ritkábban tart itthon foglalkozásokat.

Anna a mai Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott, majd 25 évig dolgozott grafikus-illusztrátorként. Jelentős szerepe volt a professzionális számítógépes grafika magyarországi meghonosításában. A szakmát tanította a Népszabadság Újságíró Iskolájában, az Ernst Múzeumban és a Műcsarnokban is. Grafikusként rendszeresen illusztrálta a Sanoma lapcsoport magazinjait, rajzolt tankönyvet a siketeknek, tervezett és illusztrált könyveket, könyvsorozatokat, borítókat. Bár személyesen nem lehetett jelen a legutóbbi budapesti könyvhéten, több standon képviseltette magát az általa tervezett borítókkal. Elárulta, hogy most egy saját könyvön dolgozik.

Anna nagyon fontosnak tartja a megszerzett tudás továbbadását. Amikor Magyarországon is megjelent a Betty Edwards által jegyzett jobb agyféltekés rajzolás és festés módszer, úgy érezte megtalálta a kulcsot, amely minden korosztálynak lehetővé teszi a rajzolás, festés magas szintű elsajátítását.  Évek óta ezzel a módszerrel tanít itthon és külföldön.

Hajdinaföldi történetek

Tapasztalatait így foglalja össze:

–       A mai rohanó világban az idő lett az egyik legdrágább kincsünk. Nincs lehetőség éveket áldozni olyan tudásra, melyet nem hasznosítunk a munka piacán. Így sorra szorulnak a perifériára a készségtárgyak, mert ha valakin négy-ötévesen nem veszik észre, hogy magában hordja valamely művészet ígéretét, később már hiába derül rá fény, nincs lehetőség a felzárkózásra. Legalábbis eddig így tartottuk. Ezzel a módszerrel viszont elég egy szabad nap meg a hétvége, és hétfőn már a kezdő tudásunkhoz képest sokkal jobban tudunk rajzolni.

–       A rajzolás ugyanis könnyen, gyorsan megtanulható ezzel a módszerrel, és nem tehetségfüggő, hiszen a rajz velünk született képességünk. A kurzus harmadik napján a pálcikaemberek hús-vér alakokká változnak. A módszer elemeit már Leonardo, Dürer és Holbein is előszeretettel használta, de rajzmódszerré negyedszázada állt össze, a jobb és bal agyféltekék kutatása során.

–       Aki elvégzi nálunk a rajzkurzust, nemcsak a rajzolás készségét kapja útravalónak, de elkezdi másképp látni a világot. Megtanulja kikapcsolni a mindennapok stresszét, mert amíg rajzol, addig pihen a bal agyféltekéje, így könnyebben veszi az akadályokat. Aki átéli az alkotás örömét, annak nem létezik többé lehetetlen.

Anna egyébként a tanfolyamok után sem engedte el tanítványai kezét, aki igényelte, a NemArt6 rajzklubban folytathatta a személyre szabott tanulást. Ezen a kétezer kilométernyi távolság sem változtatott, azóta is tartja a kapcsolatot tanítványaival, egyengeti útjukat. Felnőtt tanítványai közül nem egy már végzett, önálló, kiállító művésszé érett azóta. Van, aki most jár a Képzőművészeti Egyetemre, néhányan Londonban, Bécsben, Hollandiában, Görögországban bontogatják szárnyaikat.

Az élet úgy hozta, hogy párjának a norvég fővárosban kínáltak munkát, így több mint két éve kiköltöztek.

Gyönyörű vidéken, Oslo elővárosi részében laknak, ami olyan, mintha az 1800-as évek vidéki Angliájában élnének. Anna Norvégia Toszkánájának hívja. Mert itt a Golfáramlat még annyit finomít az éghajlaton, hogy kellemes élhető világ. Gyönyörű mindig frissennyírt rétek, Háborítattlan erdők karnyújtásnyira, sok málnával, szamócával, áfonyával.

Anna életében új korszak kezdődött:

–       Mivel otthon évekig komputergrafikusként dolgoztam, csak időnként, nagyon nyugis időszakokban tudtam festeni. Ezek voltak az ünnepnapok az életemben. Mióta kint vagyok, megfordultak az arányok. Ha megrendelésem van, azt interneten küldöm el, nem mellesleg a norvég nyelvet szintén online tanulom. A kezdetben festett képek témája és hangulata a búcsúzás, az úton levés, mint Anna megfogalmazta: „úgy érzem magam, mint a lélek lehet, mikor egyik testből már kilépett, a másik még formálódik.

Az idő múlásával Anna belerázódott a norvég életbe, és itt is megtalálták a jobbagyféltekés módszer iránt érdeklődők.:” volt olyan „norvég kamasz festőcsoportom, ahol két akkora csokor rózsával jöttek vissza a kurzus után, mintha születésnapom lenne. Itt ez duplán nagy szó, mert nagy kincs a virág. Ezenkívül az oslói magyar közösség gyerekeit tanítom évközben.”

Hála az internetnek, a hazai projektekből se marad ki. Most került a könyvesboltokba Erdélyi Anna Hajdinaföldi történetek című mesekönyve, melyben Anna csodálatos grafikái elevenítik meg a történetet.

De nem sokkal azelőtt látott napvilágot felnőtteknek – kikapcsolódásra és relaxációra – szánt Varázslatos angyalok és mandalák színező-önfejlesztő könyve, melyet Dezslik Magdolnával közösen hoztak létre. A könyv lélekemelő rajzai szintén Anna fantáziáját dicsérik.

Persze mikor a válás feldolgozásában segítő könyv ötletével kereste meg Petrus Márta, a zseniális kézirat olvasása után örömmel mondott igent, hiszen bárki kerülhet elváltan olyan helyzetbe, amikor nincs kihez fordulnia és jól jön egy kis segítség a talpra álláshoz.

Most pedig ismét egy meditációs mesekönyv készül. Már csak a szakértők véleményezése van hátra és mehet a nyomdába.

 

Szerző: Forgács Sára

Facebook hozzászólások