2021. január 21 , csütörtök - Ágnes

Sok a hiányszakma és jelentős a munkaerőhiány

Az építőiparban jelentkező súlyos szakemberhiányról kérdeztük Mánya Zsoltot, a MAVIT Building ügyvezetőjét.

-A tapasztalata szerint van elegendő szakemberképzés Magyarországon?

-Jelenleg sajnos nincs. Építőipari szakemberekből óriási hiány van az országban.

-A tapasztalt szakemberek a jó kereset reményében hagyják el az országot, viszont itthon is szükség lenne rájuk. Mi lehet a megoldás?

-Béremelés, valamint átképzés. Azokról a szakmai területekről kellene átképezni embereket, ahol nincs elég munkahely vagy nagyon alacsonyak a fizetések, mint például a közalkalmazotti szféra. Egy jó kőművest, jó burkolót, jó ácsot nagyjából 1 év alatt ki lehet képezni, és egy ilyen átképzés után, szinte meg lehetne duplázni az emberek fizetését.  A hajlandóság nyilván kérdés marad.

-Az építőiparban melyek a hiányszakmák?

-Mindegyik. Nagyon nehéz jó ácsot, kőművest, burkolót, festőt, villanyszerelőt, víz-fűtés szerelőt találni.

-Sok esetben a segédmunkások foglalják el a szakmunkások helyét. Ebből milyen problémák adódhatnak?

-Óriási. Azt nem mondom, hogy házak dőlhetnek össze, mert van műszaki ellenőr és felelős műszaki vezető is az építkezéseken, de garanciális hibák ezrei fognak előfordulni akkor, ha nem képzett szakemberekkel végeztetik el a munkákat.

-Véleménye szerint mi lenne a legjobb módszer a szakemberek itthon tartására? Vagy megmarad az ősi tendencia, hogy keletről nyugatra vándorolnak a megélhetést keresők?

-Nem tudjuk elkerülni a béremeléseket. Hiába képzünk ki újabb szakembereket, ha a bérkülönbségek miatt ők is elhagyják az országot. A munkabéreket kell megemelni legalább a németországi bérszínvonal kétharmadára, akkor már nem éri meg kimenniük a szakembereknek.

-Milyen eszközei vannak a munkaerő megtartására a magyar kkv szektornak?

-A többség béremeléssel oldja meg a problémákat, de sajnos feketén teszik ezt. Óriási a szürke, illetve fekete gazdaság az építőiparban. A cégek fittyet hánynak a munkaügyi szabályokra, a bejelentési kötelezettségekre és adó jogszabályokra. Az ellenőrzés nagyon gyér. A szürkegazdaság szereplőit jobban ellenőrzik, hiszen ott van valami nyom arra vonatkozóan, hogy dolgozik ott valaki. A fekete gazdaság viszont ellenőrzés nélkül marad, így jobban megéri feketézni. A béreket viszont muszáj megemelni, nincs egyszerűen más megoldás.

 

(HRGlobe)

Facebook hozzászólások