2024. április 18 , csütörtök - Andrea

A rugalmas foglalkoztatás segít megtartani az értékes munkaerőt

Csökkenti a fluktuációs költségeket és hozzájárul a munkáltatói márka pozitív alakításához – mutattak rá az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. vezette Fel-Vállal konzorcium által kedden rendezett eseményen az előadók.

A szervező Fel-Vállal konzorcium (Felelős vállalkozások a rugalmas foglalkoztatásért) keddi közleménye idézi Simon Attila Istvánt, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkárát, aki rendezvényen elmondta: a munkajogi szabályozás, a jogi környezet adott ahhoz, hogy a vállalatok rugalmas foglalkoztatási módokat vezessenek be, megkönnyítve például ezzel a gyermekvállalás után a munkaerőpiacra visszatérő nők helyzetét. Jelezte, lesznek olyan intézkedések, amelyek a rugalmas foglalkoztatást erősítik, és az idősödő, de még aktív korúakat vagy a munkaerőpiactól ideiglenesen távol lévőket segítik.

Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) miniszteri biztosa, a tárca családügyi és nőpolitikai főosztályának vezetője szerint a bölcsődék működése, a bölcsődei férőhelyek számának emelése jelentősen segíti a nők visszailleszkedését a munkaerőpiacra. Előadásában kitért arra is, hogy a bölcsődei rendszernek immár része a munkahelyi bölcsőde is, aminek kialakítására forprofit és nonprofit munkáltatók is kaphatnak pályázati támogatást a konvergencia régiókban.

Az IFKA nKft. 2015. augusztus 1-jén indította Fel-Vállal projektjét, a közel kétéves program ez év júniusában zárul. A rendezvény lezárása volt a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) A rugalmas foglalkoztatás elterjesztése a konvergencia régiókban pályázatnak, amelynek során több mint 800 kis- és középvállalkozás humán felmérését végezték el a szakemberek.

A Fel-Vállal projekt konzorciumot az IFKA Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft., a Kontakt Alapítvány és a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. alkotja.

 

 

Forrás: MTI