2024. június 14 , péntek - Vazul

Nagy gondjai vannak a kisboltoknak

A munkaerőhiány és a minimálbér emelése jelentősen átformálták 2017-ben a munkaerőpiacot. Emiatt a kis boltok, közértek százezer forinttal kevesebbet tudnak fizetni eladóiknak.

Közel 370 ezer emberről van itt szó, akik valamilyen kiskereskedelmi boltban dolgoznak eladóként. Ezen belül mintegy 320 ezer fő körül mozog az alkalmazottak száma, a legkisebbtől a legnagyobb vállalkozásig számolva.

Hatalmas különbségek vannak a kis és nagy boltos vállalkozások között a bérkülönbséget illetően. Hiába a bérverseny, a munkaerő hiánya miatt ugyanolyan ádáz küzdelmet takar, mint például a vásárlók pénztárcájáért vívott csata. Azonban a kisvállalkozások e harc közben egyáltalán nem bírják el a megemelt minimálbér terheit.

Nem okoz meglepetést, hogy a legkisebb bért a mikro boltos vállalkozások adják, ahol a béremelés összege csak azért nem marad el az elmúlt három évet nézve a többi kisvállalkozásétól, sőt, rá is tettek néhány ezrest, mert 2017-ben kötelező volt nagyot emelni. Nehéz is lenne elképzelni, hogy enélkül hol mozognának a fizetések a kisboltokban – írja a Piac és Profit .