2023. december 5 , kedd - Vilma

Megállapodás az átláthatóbb és kiszámíthatóbb munkafeltételekért

Fotó: Pixabay

Előzetes megállapodásra jutottak az Európai Unió társjogalkotó szervei csütörtökön arról az irányelv-tervezetről, amelynek célja, hogy átláthatóbb és kiszámíthatóbb munkafeltételeket teremtsen, különösen az atipikus formákban foglalkoztatottak számára.

Az EU-tagállamok kormányainak tanácsa és az Európai Parlament küldöttei között létrejött egyezség értelmében a jövőben minden munkavállaló – függetlenül attól, milyen időtartamú a szerződése és hány órát dolgozik – munkaviszonya kezdetétől fogva tudni fogja, hogy milyen jogai és kötelezettségei vannak – emelte ki az Európai Bizottság – írja az MTI.

Mint a brüsszeli testület írta, a munkavállalóknak jogukban áll majd megállapodni a munkáltatójukkal, hogy mikor állnak rendelkezésükre, illetve hogy mennyivel előbb kell értesítést kapniuk a munkavégzésről. A behívásos dolgozók ezentúl nem lesznek elbocsáthatók, amennyiben nem hajlandók a munkát nagyon szűk határidőn belül elvégezni. A nulla órás szerződéssel foglalkoztatottakat pedig nem akadályozhatják többé meg abban, hogy máshol további munkát vállaljanak.

„A megállapodás konkrét, kézzelfogható és pozitív hatással lesz nagyjából 200 millió uniós munkavállalóra. Ez a szociális Európa” – üdvözölte a lépést Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos.

Ezt az előzetes egyezséget még hivatalosan is meg kell erősíteniük az uniós társjogalkotó intézményeknek.