2024. április 17 , szerda - Rudolf

Légy hatékony, éljen a távmunka

Fotó: Pixabay

Egyre több munkáltató látja be, hogy a Z generáció számára mennyire fontos, hogy a magánélet és munka egyensúlyban legyen, ezért hajlanak rá, hogy ahol lehet a kollégák távmunkában is dolgozzanak.

A közlekedésre fordított idő nem része a munkaidőnek, pedig egy ingázó átlagosan napi 56 percet tölt utazással. Nem szükségszerűen kell ennek az időnek kihasználatlanul telnie. A mobileszközöknek köszönhetően már ezeket az üresjáratokat is hatékonyan tölthetjük. Az európai dolgozók például átlagosan 1,4 munkaórát már ingázás során teljesítenek, köztük is élen járnak a svájci munkavállalók, akik heti 1,9 órát dolgoznak közlekedés közben – írja a Világgazdaság.

És akkor a felesleges megbeszélésekről még nem beszéltünk

Egy munkavállaló átlagosan havi 62 megbeszélésen vesz részt, ezek közül minden második időpazarlásnak bizonyul. 30 perc elteltével a jelenlévők több mint negyede már nem tud odafigyelni a megbeszélés témájára, ezért érdemes rövidebb, akár negyedórás meetingeket összehívni. Ekkor nincs lehetőség elnyúlni a székben, így a résztvevők is motiváltabbak és hatékonyságra törekszenek.

Fontos a hatékonyság

Mivel minden 40. munkavállaló tud valóban hatékonyabban dolgozni, ha a figyelme több feladat között oszlik meg, a könnyebb elintéznivalók esetén 8, míg az összetettebb feladatok esetén akár 25 percre is szükségünk lehet ahhoz, hogy ugyanolyan hatékonyan végezzük a munkánkat, ahol abbahagytuk.