2024. február 27 , kedd - Ákos, Bátor

Könnyebb munkát adni az ukrajnai menekülteknek 

A fotó illusztráció / Pexels

Az Ukrajnából a háború elől menekülők foglalkoztatása bizonyos esetekben egyszerűbb Magyarországon, és a munkavállalók után a cégek támogatást is igénybe vehetnek – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda, amely a menekülthelyzet kapcsán a Máltai Szeretetszolgálatot pro bono munkajogi tanácsadással segíti.

A február 24-én kezdődő orosz fegyveres invázió miatt tömegek kényszerültek elhagyni Ukrajna területét. Az Európai Unió Tanácsának határozata alapján az EU tagállamai kötelesek átmeneti védelmet biztosítani a menekülők számára – áll a lapinkhoz eljuttatott közleményben.

Az Ukrajna területéről menekülő ukrán állampolgárok és családtagjaik, illetve hontalanok és Ukrajna által korábban menekültként elismert személyek átmeneti védelmet – azaz a menedékes státuszt – kérelmezhetnek, miután beléptek Magyarország területére.

„A magyar állam megkönnyíti a menedékesek és a menedékesként elismerésüket kérők foglalkoztatását, – mondta dr. Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie munkajogi csoportjának vezetője. – ugyanis munkavállalási engedélyre nincs szükségük, a foglalkoztatáshoz pedig a munkáltató támogatást is kérhet.” 

Meghatározott hiányszakmákban a szomszédos országok állampolgárainak foglalkoztatására eddig is más szabályok vonatkoztak, így az ukrán állampolgárok bizonyos esetekben az általánosnál kedvezőbb feltételekkel vállalhattak munkát. Az új szabályok alapján a menedékes státuszt kérőkre, illetve a menedékesekre is vonatkoznak bizonyos foglalkoztatási kedvezmények és könnyítések. Május 1-jétől a menedékes vagy a menedékesként elismerését kérő Magyarország területén már nem csak bizonyos hiányszakmákban, hanem bármilyen munkakörben jogosult munkavállalási engedély nélkül munkát vállalni, ideértve a munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást is.

Azok az ukrán állampolgárok, akik nem rendelkeznek menedékes státusszal vagy menedékesként elismerésüket nem kérték, a harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó általános szabályok szerint vállalhatnak munkát, foglalkoztatásuk emiatt főszabály szerint engedélyezhez kötött. Ez alól kivétel, ha a felelős miniszter közleményében meghatározott hiányszakmák valamelyikében dolgoznak. Ilyen esetben ugyanis engedélymentesen vállalhatnak munkát. A hiányszakmák között megtalálhatóak többek között bizonyos IT munkakörök, az építőmérnök, a szakács és a pincér is. Ez a kedvezmény az új típusú, biometrikus útlevéllel beutazó ukrán állampolgárokra vonatkozik, akik bármely 180 napos perióduson belül maximum 90 napot tartózkodnak Magyarországon.

A nem hiányszakmában foglalkoztatott ukrán állampolgárok kizárólag munkavállalási engedéllyel foglalkoztathatók, amelyet a munkáltatónak kell igényelnie az illetékes kormányhivatalnál.