2021. június 21 , hétfő - Alajos

Ingatlan kérdések – Energetikailag elavult épületek

Egyre több az elavult családi ház, lakóingatlan. Sokan csak a hideg idő beköszöntével döbbennek rá, hogy már rég meg kellett volna oldani ezt a sokszor nem egyszerű problémát. Mánya Zsolttal, a MAVIT Building ügyvezetőjével beszélgettünk.

-Egy 25 évnél idősebb tégla építésű családi ház falszerkezet szigetelésével évi hány százalékos fűtési energia takarítható meg?

-Egy tíz centiméter vastagságú hőszigeteléssel, nagyjából 10-20% fűtési energia takarítható meg, attól függően, hogy a nyílászárók hőszigetelése megfelelő-e, illetve hogy az ablak- és ajtónyitogatások milyen sűrűn fordulnak elő az adott háztartásban.

A homlokzati szigetelés is jelentősen hozzájárul energiamegtakarításához, de hogy érhetjük el a legjobb eredményt? Milyen lehetőségek vannak?

-A nyílászárók korszerűbbre cserélésével, a fűtési- és hűtési rendszer optimalizálásával és szellőző berendezés felszerelésével.

 –A hőszigetelő rendszerek rétegfelépítése mennyiben változott az elmúlt években?

-Természetesen az építőanyag-ipar is folyamatos fejlődésen megy keresztül, egyre jobb minőségű felületképző anyagok, ragasztók, rögzítőelemek kerülnek forgalomba. A rétegfelépítés legfeljebb a hőszigetelő táblák vastagságát tekintve változott, a régebbi 5-10 cm helyett ma már előszeretettel alkalmazzák a 15-20 cm-es homlokzati szigeteléseket is.

-Ezt szakemberekre érdemes bízni vagy mi magunk „sufnituningban” is megcsinálhatjuk ?

-Semmiképpen nem javaslom a házi jellegű kivitelezést a homlokzati hőszigetelés területén, ugyanis rengeteg olyan mesterfogás van, amit a szakemberek a hosszú évek tapasztalatai, illetve a gyártó cégek gyakorlati képzéseinek során tanulnak meg, és alkalmaznak a kivitelezéskor. Nagyon el lehet rontani egy hőszigetelés kivitelezését és elég sok pénzbe kerül ahhoz, hogy mi magunk kísérletezgessünk vele otthon.

-Ez fűtési szezonban is megoldható, vagy meg kell várni a jó időt?

-A külső hőszigetelési munkák feltétele az, hogy az éjszakai hőmérséklet +5 Celsius fok felett maradjon, mivel a gyártók csak így vállalnak garanciát a ragasztó és felületképző anyagokra.

 

(HRGlobe)

 

 

Facebook hozzászólások