2020. július 11 , szombat - Nóra, Lili

Ingatlan kérdések – 1. rész

Építkezne? Átalakítana? Nem tudja mi lenne az ön számára a legjobb megoldás? Nagyon nehéz a laikus számára okosan dönteni, ezért szakértőnk,  Mánya Zsolt, a MAVIT Building ügyvezetője válaszol a kérdésekre.

– Érdemes passzív házat építeni ma Magyarországon? 

-A passzívház egy olyan jól hőszigetelt, annyira energiatakarékos épület, hogy nagyon minimális energiát igényel csak a kívánt belső hőmérséklet fenntartása. A passzív ház nem igényel hagyományos fűtési rendszereket, a belső térben szükséges hőt, főleg a napsugárzásból és a bent működő elektromos háztartási berendezések által kibocsátott hőenergiából biztosítják. Egy ilyen épület megépítésének költségei jelenleg olyan magasra rúgnak, hogy tisztán csak pénzügyi megfontolásból nem éri meg ma Magyarországon ilyet építeni. Más kérdés az, ha az építtető a környezettudatosságért akar tenni, a bolygó védelméhez szeretne hozzájárulni.

– Elektromos fűtést alkalmazzunk a házunkban vagy inkább maradjunk a jól bevált gáz fűtésnél?

-Ha be van vezetve a gáz a telekre illetve az épületbe, akkor a gázfűtést javaslom, mivel ma még mindig a gázfűtés a legolcsóbb megoldás, ha a havi fenntartási költségek szempontjából vizsgáljuk. Az épületen belüli beruházási költsége általában megegyezik az elektromos fűtési megoldások költségeivel. Ha azonban nincs még gáz bevezetve a telekre, akkor érdemesebb elgondolkodni az elektromos fűtési rendszereken igaz ugyan, hogy a fenntartási költsége egy kicsit magasabb mint a gázé, de a gázfűtés beruházási költsége jóval nagyobb és csak sok-sok év múlva térülhet meg. A mai elektromos fűtéseknél nincs szükség különböző tervekre, engedélyekre, kéményre. Nincs szénmonoxid veszély, nem terheljük a környezetünket. Az elektromos fűtés nagyon tiszta, nagyon egyszerű, nagyon könnyen szabályozható és napelemmel is ki lehet egészíteni.

– Mennyivel drágább vagy olcsóbb a minimál stílusú ház a hagyományos nyereg-, vagy sátortetős háznál? 

-Erre nincsenek pontos számításaink, de becslésem szerint körül belül 30-40 %-al drágább a minimál stílus mint a hagyományos, viszont most nagyon divatos. A minimál stílusjegyek megkövetelik a nagy felületű ablakokat, erkélyajtókat, és a lapos-tetős megoldásokat. Ezek mind jelentősen drágítják a bekerülési költséget, nem beszélve a színekről. Például egy antracit színű műanyag nyílászáró, minimum másfélszer, de inkább kétszer annyiba kerül mint egy hagyományos fehér. A lapos tetős megoldásoknál olyan vízszigetelést és hőszigetelést kell a tetőszerkezetbe beépíteni, ami a hagyományos tetőszerkezethez képest jelentősen megdrágítja a kivitelezést.

– Ha nagyobb házat szeretnénk, akkor érdemes emeletes házban gondolkodni, vagy inkább egy nagy alapterületű egy-szintes házat terveztessünk? 

-Elsőként azt kell megvizsgálni, hogy a telek méretei lehetővé teszik-e egy nagyobb alapterületű egyszintes lakóház megépítését. Amennyiben a hagyományos stílust szeretjük, akkor érdemes az emelet ráépítést vagy a tetőtér beépítést választani, mivel az alapterületünket majdnem megduplázhatjuk, ugyanazzal az alapozási és tetőkészítési költséggel. Azzal viszont számolni kell, hogy az emeletre való feljutás miatt szükséges lépcső, értékes m2-eket vesz el az alapterületünkből, mindkét szinten. A minimál stílusú házaknál a tető készítés költségein nem tudunk spórolni, csak az alapozás költségeit takarítjuk meg, ha emeletráépítést alkalmazunk.

A cikk következő része csütörtökön olvasható!

 

 

Forrás: HRGlobe

 

Facebook hozzászólások